2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Rangadóval folytatódik az NB I.

A felemás válogatotthét után jöhet az első Fradi és a második Honvéd csatája
Marco Rossi Sallai Rolandot, az első magyar gól szerzőjét ölelgeti (Fotó: MTI)

Marco Rossi Sallai Rolandot, az első magyar gól szerzőjét ölelgeti (Fotó: MTI)

Egy hete még optimista hangulatban várták a magyar szurkolók a Nemzetek Ligája rajtját és az új szövetségi kapitány, Marco Rossi bemutatkozását. A legutóbbi, 1986-os mexikói világbajnoki szereplés óta eltelt 32 év sok mélypontot hordozott magában, de a 2016-os Európa-bajnoksággal úgy tűnt, végre elindulhat ismét felfelé a magyar futball.

A sikereket azonban gyors visszaesés követte, ehhez persze hozzájárult az is, hogy a kulcsemberek visszavonultak – Gera Zoltán a labdarúgástól, Juhász Roland és Király Gábor a válogatottságtól. Az elmúlt két évben Bernd Storck, Szélesi Zoltán és Georges Leekens is kudarcot vallott, így Rossit messiásként várta mindenki.

A múlt szombati, tamperei debütálás azonban azt mutatta, egy jó edző nem feltétlenül képes azonnal jó csapatot összerakni. A finnországi 1:0-s vereség kijózanító pofonnal ért fel, a válogatott az Eb óta a 11. vereségét szenvedte el, szerencsére keddig sikerült úgy összekapni a társaságot, hogy a Görögország elleni, zárt kapus meccsen összejöjjön a győzelem.

A 2:1-es sikert lehetett élvezni, mert volt szemrevaló támadás, két gyönyörű hazai gól, hajtás, küzdés, akarás. Ezt még a magyar szurkolók is megérezték, mert a kizárásuk ellenére a 75. perc környékén megjelentek a Groupama Arénánál, hogy a tévében látott lelkesedést hangos, utcai szurkolással hálálják meg.

Finnországban sem a hozzáállással volt gond, de azon a meccsen több volt a hiba a játékunkban, és nem voltunk szerencsések sem. Most is megvolt a játékunkban a kellő motiváció, mindenki szívvel-lélekkel harcolt, és láthatóan büszkén képviselte hazáját, ezért az egész csapatnak jár a gratuláció. Van még min dolgoznunk és javítanunk, de ez a három pont nagyon fontos a jövőnk szempontjából, és pszichológiailag is sokat jelent. Mindent meg kell tennünk, hogy a magunk oldalára állítsuk a szurkolókat, mert nagyon sokat jelent a támogatásuk. Ha azt látják, hogy kitesszük a lelkünkre a pályára, biztosan támogatni fogják a csapatot, akár vereség esetén is” – nyilatkozta a meccset követően a szövetségi kapitány.

A csapat két idegenbeli mérkőzéssel folytatja majd: október 12-én Athénban Görögország, három nappal később Tallinnban Észtország ellen lép pályára.

Addig még az OTP Bank Ligában is megrendeznek három fordulót, a következő, 8. körre szombaton kerül sor, és mindjárt rangadóval folytatódik. A veretlenül, öt győzelemmel és két döntetlennel álló Ferencváros az egy ponttal kevesebbet gyűjtött Honvédot fogadja otthon, és Bőle Lukács, a hazaiak játékosa szerint ez az időszak alkalmas volt arra, hogy egyre inkább elsajátítsák az új edző, Szerhij Rebrov taktikai elképzeléseit. „A gyakorlatok során mindig a taktikai mozgások az elsődlegesek. Próbálunk alkalmazkodni az új rendszerhez, ehhez idő kell, át kell állni fejben, de jól haladunk. Ha meglesz a kellő erőnlétünk hozzá, sikeresek leszünk. A Honvéd elég masszív csapat, sohasem játszunk velük könnyű meccset” – nyilatkozta. Az előző szezon három meccséből a zöld-fehérek jöttek ki jobban, egy idegenbeli 3:1-es sikert egy hazai 5:2-es győzelem követett, legutóbb, május 19-én pedig a Groupama Arénában 1:1-es döntetlen lett az eredmény.

A címvédő Vidi a még mindig győzelem nélkül álló Puskás Akadémia otthonában lép pályára, ahogy a felcsútiak honlapja fogalmazott, a csapat két egységet gyűjtve a 12. pozíciót foglalja el, így égető szükség lenne rá, hogy a bajnoki címvédő ellen ponttal vagy pontokkal gazdagodjon.

A 3. helyen álló MTK a négy forduló óta veretlen, de eddig mindössze egyszer győző Pakshoz látogat, a négy bajnoki óta nyeretlen Debrecen pedig az öt forduló óta veretlen Újpest vendége lesz. A borsodi rangadón a Mezőkövesd fogadja a Diósgyőrt, míg az újonc Kisvárda története első győzelmével felvértezve (legutóbbi az MTK otthonában győzött) az idegenben jóval veszélytelenebb Haladást fogadja.

A 8. forduló programja

Szeptember 15., szombat: Újpest–Debrecen (17 óra), Puskás Akadémia–Vidi (17 óra), Mezőkövesd–Diósgyőr (17 óra), Paks–MTK (17 óra), Kisvárda–Haladás (17 óra), Honvéd–Ferencváros (19.30).