2024. április 20., szombat
BELGRÁD

Ma kezdődik a BITEF

Ma, pénteken hivatalosan is megnyitja kapuit a BITEF, azaz a Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál. Immáron 52. alkalommal érkeznek a szerb fővárosba Európa minden tájáról, illetve ezúttal Izraelből is színházi előadások. Az idén a szervezők olyan produkciókat hoztak el a színház kedvelőinek, amelyek kritikus szemmel foglalkoznak Európával, illetve aktuális politikai jelenségeivel. Így Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője be is jelentette, az Európai Unió az idei BITEF egyik főtámogatója.

Az idei fesztivált Joris Lacoste rendezésében a Suite N°3 ‘Europe’ című előadás nyitja meg, amelyben a rendező olyan politikai problémákat gyűjtött össze, amelyek ellent mondanak az Európai Unió alapelveinek, ezek bemutatásával kívánja ráébreszteni a közönséget a kollektív gondolkodásra.

A Bitef idei jelmondata Az emberek nélküli világ utal mindazokra a nehézségekre, amelyek a világunkat nyomasztják, a rasszizmusra, a xenofóbiára, a radikális jobboldal erősödésére még azokban az államokban is, amelyek évszázadokon keresztül demokratikus beállítottságukról voltak ismertek.

Három előadásban azonban egyáltalán nem is jelennek meg emberek, legalábbis nem élő formában, ugyanis első alkalommal újdonságként installációkat párosítanak a színpaddal.

Ám nem csak az installációs színház jelent majd újdonságot az idei BITEF-en, hanem az észt színház előadása is, hiszen olyan színház érkezik Belgrádba, amely verbális kifejezés nélkül, a színészek a testükkel egy sárral telt medencében igyekeznek hétköznapi szituációkat bemutatni. Ezt az előadást az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) élőben közvetíti majd.

A BITEF idei zsűrijében helyet foglal dr. Csáki Judit magyarországi színházkritikus, Radmila Vojvodić montenegrói szánházi rendező, Aleksandra Janković szerb színésznő, Bojana Mladenović, az amsterdami művészeti akadémia igazgatónője, illetve Bryce Lease londoni színikritikus és teoretikus.