2024. április 19., péntek

Zentán jártak a Petőfi-programosok

Zentán, a VMMI-ben a Petőfi-program ösztöndíjasai

Zentán, a VMMI-ben a Petőfi-program ösztöndíjasai

Idén újult lendülettel és új tagokkal vette kezdetét a Petőfi Sándor Program, melynek lényege a határon túl élő magyarság identitásának erősítése, a szórványban élő magyarok felkarolása, magyar nyelvük, hagyományaik ápolása. A programot 2015. tavaszán indította a Nemzetpolitikai Államtitkárság, azzal a fő céllal, hogy egy olyan közösségi hálót építsen ki, ami egyrészt lassítja, másrészt, hosszú távon pedig megállítja a magyarság számarányának csökkenését. Fontosnak tartják az anyaország és a határon túl élő magyarok közti kapcsolatnak az erősítését, éppen ezért 65 fiatalt jelöltek ki, akik az elkövetkező kilenc hónapban minden erejükkel és lendületükkel azon lesznek, hogy segítsék a szórványban élő magyarokat.

A Vajdaságba érkező ösztöndíjasok heten vannak, akik Szabadkán tartózkodnak egy hónapot, jelenleg az képezi a bázishelyüket. A Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szárnyai alatt ismerkednek a vajdasági léttel, az egyes szervezetek szerkezeti felépítéseivel, illetve bejárják az összes szórványközpontot, ahol majd későbbi szolgálatukat fogják teljesíteni.

A mi feladatunk, hogy könnyítsünk a Petőfi-programosok beilleszkedésén, hogy jobban meg tudják ismerni az itteni viszonyokat. Először ellátogatunk minden szórványközpontba, hogy kialakulhasson, ki hova kerül az elkövetkező időben – mondta Brezovszki Roland, a VMMSZ munkatársa. – A tegnapi nap során Kisoroszon voltunk a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központban, ahol Talpai Sándor mutatta be a szórványközpontot. Utána Muzslyára mentünk, Kalapiš Stojan atyához, illetve Madarász Gyulához és Törköly Krisztinához, akik bemutatták a közép-bánsági szórványközpontot. Nyilván ezeknek a bemutatásoknak az a lényege, hogy a leendő mentorok, vagy a központok vezetői elmondják, hogy mely települések tartoznak hozzájuk és milyen jellegű feladataik lennének az ösztöndíjasoknak. Az, hogy minden helyre ellátogatunk, azért is nagyon fontos, mert az ösztöndíjasok kvalitásai mellett a kölcsönös szimpátia is döntő szerepet játszik majd a szétosztásnál. Még megyünk Újvidékre, az Európa Kollégiumba, utána Maradékra, aztán Tiszakálmánfalván fejezzük be a napot. Szombaton Versecre mennek a fiatalok a Herczeg Ferenc-emléknapra, aztán jövő héten még egy zombori látogatást is meg fogunk ejteni. Utána indulhat az ötletelés, hogy ki hova menjen – folytatta.

A hét folyamán, szerdán, Zentára is ellátogattak, ahol a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben kaptak bővebb információt, hogy mi mindennel foglalkoznak ott. A jövő szempontjából fontos találkozásnak könyvelhetjük el, hiszen kulturális rendezvények terén az igen aktív VMMI munkájához nagy segítséget tudnak majd nyújtani az ösztöndíjasok. A lelkesedés, az elszántság nagy, és várják a szórványközpontban induló munkájuk kezdetét, amely október elejére esedékes.