2024. március 29., péntek

Washington sürgette a német hadsereg bevetését egy esetleges szíriai megtorló csapás esetén

Az Egyesült Államok sürgettea német hadsereg (Bundeswehr) részvételét egy esetleges megtorló csapásban, amennyiben a szíriai erők tiltott vegyi fegyvereket vetnek be.

"A politikai támogatás kinyilvánításának legjobb módja nem egy nyilatkozat, hanem a katonai szolidaritás" - jelentette ki James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja csütörtökön Berlinben látogatásán újságírók előtt.
Washington - mint utalt rá - arra törekszik, hogy egy ilyen csapáshoz a lehető legnagyobb katonai támogatász megszerezze a NATO-ban

Jeffrey nem titkolta, hogy Washingtont belpolitikai megfontolások is ösztönzik ebben. "Számunkra fontos a belpolitika is. És nem árt, ha egy elnök fel tudja mutatni, hogy a többiek kiállnak mellettünk" - hangsúlyozta az amerikai különmegbízott, miközben igyekezett párhuzamot próbált vonni a 2003-as iraki háborúval, amelyben Németország és Franciaország nem vett részt.
"Belpolitikai téren ez nagy gondott jelentett számunkra" - mondta Jeffrey.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével szövetséges Oroszország azt állítja, hogy a kormányellenes erők kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbben "megrendezett provokáció" készül, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a kormányhadsereg a tartományban vegyi fegyvert vetett be, s ez ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz.