2024. március 29., péntek

Égbe szöknek a nyugdíjak

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint elérkeztünk az aranyévek kapuja elé

A gazdasági növekedés az év első hat hónapjában 4,9 százalékot tett ki, az építőiparban és a feldolgozóiparban folyamatos növekedés jellemző, a munkanélküliek aránya 2013. óta napjainkig 25,9 százalékról 11,9 százalékra csökkent, az év első hat hónapjában 1,4 milliárd euró értékben valósultak meg beruházások az országban – ez 15,6 százalékos növekedés a tavalyi mutatókhoz viszonyítva –, míg a köztársasági költségvetésben immár két éve folyamatosan többletet jegyeznek – ezzel a felsorolással méltatta a köztársasági kormány eredményeit Siniša Mali, pénzügyminiszter, mondván, hogy mindennek függvényében október 1-től növekednek a nyugdíjak, méghozzá eddig soha nem tapasztalt mértékben. A közszférában valamikor az év végéig növekednek a bérek, emelte ki a pénzügyi tárca vezetője.

Ami a minimálbért illeti, Mali elmondása szerint az a cél, hogy együttműködve a szakszervezetek és a munkaadók érdek-képviseleti szervezeteivel, azt a következő néhány évben kiegyenlítsék a fogyasztói kosár értékével. Szerbia feltartózhatatlanul halad előre és már most az aranyévek küszöbén áll, amelyet hamarosan át is lép, véli Siniša Mali, aki abban sem kételkedik, hogy amennyiben a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) megvásárlására kiírt pályázatra beérkező egyetlen ajánlat – az arab Al Dahra nyújtotta be – minden feltételnek megfelel, Szerbia egy újabb sikeres magánosítással dicsekedhet.

– Az ország jó irányba halad. Hamarosan lekörözzük a térség országait és megközelítjük a bűvös 500 eurós átlagbért – fogalmazott a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Mali.