2024. április 24., szerda

Nyakunkon a Kánaán?

Gazdasági előretörést harangozott be a pénzügyminiszter – Minden gazdasági adat jó, de még csak most jönnek az igazi nagyberuházások

Szerbia tisztségviselői ott lesznek szeptember 19-én és 20-án a kínai, tiencsini „nyári Davosnak” is nevezett gazdasági fórumon, s ettől a szerepléstől nagyon sokat vár Siniša Mali pénzügyminiszter. Legalábbis ez szűrhető le a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozata alapján. Bejelentette, hogy egy másfél milliárd dolláros gazdasági csomagról és legalább tíz szerződés megkötéséről is tárgyal majd Kínában.

– A kínai befektetőkkel ideálisak a kapcsolataink. Gondoljanak csak az RTB Bor kohászati-bányászati vállalat privatizálására vagy a szendrői (smederevói) Acélművek fejlesztésére, ahol sikerült a munkahelyeket megőrizni. Borban 1,46 milliárd dollárt terveznek befektetni. Képzeljék csak el, hogyan fest majd Kelet-Szerbia néhány év múlva, amikor ez a befektetés megvalósul… A legnagyobb nagybecskereki beruházás is kínai lesz, egymilliárdot költenek el a gumiabroncsgyárra. Nagy megtiszteltetésnek számít, hogy ott lehetünk a kínai fórumon, s biztos vagyok benne, hogy újabb beruházásokról is tárgyalunk – értékelte Mali, aki szerint az infrastruktúra, a közlekedés, a számítástechnika terén várható a legtöbb új nagyberuházás.

Szerbia, a jó gazdasági eredményeknek köszönhetően, számos külföldi befektetőre számíthat a világ minden tájáról az előttünk álló időszakban, ez pedig, az államkassza kiváló helyzetével együtt, bevezeti az országot egy „újabb aranykorba” – értékelte a miniszter.

LEKÖRÖZZÜK A SZOMSZÉDOKAT

– Aki megvizsgálja az ország gazdasági adatait, az világosan láthatja, hogy jó úton haladunk. Az év első felében 4,9 százalékos volt a gazdasági felemelkedés, ami a második legjobb eredménynek számít Európában. Még bátorítóbbnak tűnhet ez az adat, ha figyelembe vesszük, hogy elsősorban az építőiparnak, mezőgazdaságnak köszönhetjük ezt a fejlődést. De vegyük figyelembe a munkanélküliségi adatokat is: 2013-ban még 25,9 százalékot tett ki a munkanélküliek aránya, ma viszont csak 11,9 százalékos. Öt év alatt a felére csökkent – ismertette a pénzügyminiszter, majd arra tért ki, hogy az államadósság a bruttó hazai termék 60 százalékát teszi ki, a kormány viszont évekkel ezelőtt 80 százalékos szintről indult.

– Figyeljük csak meg, mi a helyzet a környező államokban. Horvátország bruttó hazai termékének a 75,5 százalékát teszi ki az államadósság, Szlovéniában és Montenegróban 70 százalékon van. Ami Szerbiát illeti, a következő egy évben arra törekszünk, hogy a GDP 50 százaléka alá szorítsuk a tartozást. Ezek nagyon jelentős eredmények. A költségvetésben 50 milliárd dináros többlet van, sikerült takarékoskodni is, s ez a pénz mind a büdzsében marad, nem kell azonnal valamire elkölteni – fogalmazott.

NEM A SEMMIVEL GAZDÁLKODUNK

Mali arra is emlékeztetett, hogy az év eleje óta hazánkba áramlott közvetlen külföldi beruházások értéke eléri az 1,4 milliárd eurót, ez 15,6 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Október 1-től növekednek a nyugdíjak, méghozzá eddig soha nem tapasztalt mértékben – jegyezte meg. A kormánynak nem az volt a célja, hogy azonnal növelje a nyugdíjakat, s voltaképpen a semmiből fizesse ki, hanem az, hogy stabil pénzügyi helyzetet teremtsen, s ne a 2013 előtti módszerrel gazdálkodjon.

A közszférában az év végéig növekednek a bérek. Ami a minimálbért illeti – Mali elmondása szerint – az a cél, hogy együttműködve a szakszervezetekkel és a munkaadók érdekképviseleti szervezeteivel, a következő néhány évben kiegyenlítsék a fogyasztói kosár értékével. Szerbia feltartózhatatlanul halad előre, és már az aranyévek küszöbén áll, amelyet hamarosan át is lép – vélekedett a pénzügyminiszter, s abban sem kételkedik, hogy ha a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) megvásárlására kiírt pályázatra beérkező egyetlen ajánlat – az arab Al Dahra nyújtotta be – minden feltételnek megfelel, Szerbia újabb sikeres magánosítással dicsekedhet.

– Az ország jó irányba halad. Hamarosan lekörözzük a térség országait, és megközelítjük a bűvös 500 eurós átlagbért – fogalmazott a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Mali.