2024. április 25., csütörtök

Drágul az autópályadíj

A külföldi rendszámtáblájú járművek szombattól fizetnek többet, a hazaiak díjszabásáról még nem döntöttek

Szeptember 15-től nagyjából 60 dinárral megdrágul a külföldi gépjárművezetők számára az autópályadíj, a szerbiai autópályák szinte mindegyik szakaszán. A díjszabás növeléséről Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója döntött, mivel az utóbbi hetekben felháborodást keltett a sajtóban, hogy a hazai autósok többet kényszerülnek fizetni az autópálya használatáért. A szerb kormány megerősítette Drobnjak határozatát. Az autópályadíj a külföldi rendszámtáblájú gépjárművek minden kategóriája számára arányosan, megközelítőleg 60 dinárral drágul.

Jelenleg a szerbiai rendszámtáblájú gépjárművek számára elsősorban az autópályák rövidebb szakaszain drágább a díj, esetenként akár 40 dinárral. Ennek oka a jelenlegi devizaárfolyam, hiszen a hazai autósok dinárban fizetnek, a külföldiek viszont euróban is megtéríthetik a díjat. A külföldiek számára egyedül azokon a szakaszokon nem drágul az autópályadíj, amelyeken nem jellemző az átváltás miatti árkülönbség.

Zoran Drobnjak a sajtónak nyilatkozva azt is bejelentette, hogy a hazai gépjárművek vonatkozásában is kezdeményezni fogja az autópályadíj drágítását. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter a közelmúltban azt mondta, nem drágul az autópályadíj, Drobnjak a napokban viszont közölte, hogy 10 százalékos drágítást kezdeményez – írja a 021 hírportál.