2024. április 18., csütörtök

Prodaja Dnevnika je bila neophodna

Generalni direktor Dušan Vlaović se izjašnjava vezano za promene vlasničkih prava

Novosadska Televizija je postala većinski vlasnik izdavačke kuće „Dnevnik Vojodina Press“, 55% akcija je prepisano na njihovo ime u Agenciji za privredne registre. Dnevnik AD je vlasnik manjeg dela akcija od 45%, koje čine sledeća preduzeća: Biljni lekar, Galens Invest, Contex energy, Promist i SZR Rapid Jasna Bokan.

Az ügyletnek semmi köze a Dnevnik Rt. ingatlanjaihoz, azok továbbra is a részvénytársaság tulajdonát képezik

Novinar našeg lista „Mađar so“ obratio se Dušanu Vlaoviću, generalnom direktoru „Dnevnik Vojvodina Press“ za detalje o prodaji.

Nemačka WAZ Medijagrupa je osnovala 2003. godine zajedničko preduzeće sa tadašnjim „Dnevnik Holdingom“. WAZ je imao 55%, a Dnevnik Holding 45% vlasništva, pet hiljada dolara je iznosio osnivački kapital, znači WAZ Medijagrupa je od toga imala 2750 dolara udela. U međuvremenu su se desile brojne izmene u oba preduzeća, između ostalog su se i vlasnici promenili. Pre sedam godina WAZ je odlučio da napusti srpsko tržište, ali zbog nerešenih vlasničkih pitanja do dana današnjeg nije rešeno ko koliko ima udela u nekoliko srpskih novinskih kompanija. I „Dnevnik“ je bio među tim kompanijama. „Dnevnik Holding“ je ubrzo prerastao u „Akcionarsko Društvo Dnevnik“, vlasnici akcija su postali bivši zaposleni, koji su kasnije prodali svoje akcije. WAZ je bio u vlasništvu dve porodice, Brost i Funke. Dogovorili su se da porodica Funke preuzme akcije od porodice Brost i tako postane 100% vlasnik WAZ-a i kompanija je dobila ime Funke Mediengruppe. Tako da ni WAZ nije više postojao. Direktor nam je objasnio da je i kompanija Funke Mediengruppe posedovala ćerku preduzeće Mediengruppe Balkan GMBH. U sastavu ove grupe su bila preduzeća iz Mađarske, Bugarske, Makedonije i Srbije. Iz nekih razloga neka od ovih preduzeća su napustila Mediengruppe Balkan GMBH.

- Jedino je „Dnevnik Vojvodina Press“ ostao u Mediengruppe Balkan GMBH. Pre tri godine su nemačke vlasti pokrenule stečajni postupak u okviru grupe. Vlasnički udeo od 55% kompanije WAZ je iznosio 2750 dolara, koji je sada kupila Novosadska TV za 600 evra. Cela ova stvar nema nikakve veze sa imovinom Dnevnik AD, oni i dalje čine akcionarsko društvo, znači da su manjinski vlasnici „Dnevnik Vojvodina Press-a“.

Vlaović nam je rekao da se nemački osnivač u proteklih sedam godina nije pojavljivao i nije se javljao na pozive „Dnevnik Vojvodina Press-a“.

- Imali smo ogromne probleme zbog toga. Na primer, nismo mogli da obavljamo svoje zakonske obaveze prema bankama. Neprestano su tražili od nas dokaz o vlasništvu, sa upisanim imenom i prezimenom. Ako to neko ne može da priloži, mora da se pomiri sa zatvaranjem računa. Tako nam je Raiffeisen banka ukinula račun. Kada neko ne može da sarađuje sa osnivačem ili vlasnikom, tada se javljaju mnogi problemi u funkcionisanju preduzeća. Podsetio bih, da je u Srbiji stupio na snagu jedan zakon, koji je veoma strog, i koji se bavi imovinskim pravima. Iz tih razloga je veoma bitno što je obavljena kupoprodaja, jer od sada možemo nesmetano u normalnim okolnostima da radimo - rekao je Vlaović.

Ukazao je i na to da kupoprodaja pruža mnoge pogodnosti za „Dnevnik Vojvodina Press“, i ovaj korak je bio opravdan.