2024. április 16., kedd

A határon átívelő együttműködésről

Jó vezetőkkel a határokon átnyúló együttműködés érdekében

Háromnapos tanácskozáson, illetve képzésen vettek részt Pélmonostor, Valpó, Eszék, Baja, Kecskemét, Apatin, Szávaszentdemeter, Magyarkanizsa, Hódság és Pirot polgármesterei, illetve településvezetői. Az Európa Tanács által támogatott, Vezetői Akadémia voltaképpen a határon átívelő együttműködést vezetők fölkészítését szolgálta.

Szervezői az Európa Tanács helyi önkormányzatok reformját elősegítő szakértői központja, Zombor város, valamint a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálat balkáni irodája, a CESCI Balkans voltak.
Hogy miért éppen Zomborban került sor erre az Akadémiára, Dušanka Golubović polgármester asszony a következőkkel indokolta:
– Városunk a szerb–magyar–horvát hármas határon fekszik, kiváló kapcsolatokat ápolunk a szomszédos országok több városával. Ugyanakkor Zombor Nyugat-Bácska központja, az ide tartozó községek gyakorlatilag naponta kapcsolatban állnak egymással. Önkormányzatunk rengeteget tett az elmúlt két évben a lakosságért, leginkább az egészségügyi és szociális ellátás terén – mondta megnyitó beszédében Golubović asszony. Hozzáfűzte, hogy a szomszédos helyi önkormányzatok mellett kiváló a kapcsolat az ország másik végében lévő Pirottal, vagyis a város mindig kész a kommunikációra, az együttműködésre.
Erős Ervin, a Cesci Balkans iroda igazgatója a következőképpen nyilatkozott a háromnapos szakmai Akadémiáról:
– A képzéssorozat specifikusan a határon átnyúló együttműködésre fókuszál. Mindezt az Európa Tanács megszervezte már valamennyi környező és európai országban és amitől a mostani alkalom egyedülálló, hogy ez az első ilyen jellegű akadémiai képzés Szerbiában. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindez megszerveződött, hogy elindult a folyamat. Jelen vannak az Európa Tanács képviselői és előadói. Elsődlegesen a jó vezetésről és a határon átnyúló együttműködésről szól a három nap programja, amely polgármesterek, alpolgármesterek, illetve városi vezetők számára szerveződött. Szűkebb csoport, körülbelül húsz részvevő van jelen a szerbiai Akadémián, amely két fázisból áll. Az elsőre Zomborban került sor, november folyamán tervezzük a következő fázist, amely valószínűleg Horvátországban lesz, valahol a határ menti övezetben – hallottuk a Cesci Balkans iroda igazgatójától.
Az Európa Tanács polgármestereknek, alpolgármestereknek és más, városi vezetőknek szóló Vezetői Akadémiája az első ilyen rendezvény Szerbiában.