2024. április 19., péntek

Az elszántság és az összetartás jegyében

Átadták a község nyilvános elismeréseit, és megkoszorúzták a csata emlékhelyét

A községi képviselő-testület díszülésével ünnepelték meg tegnap a zentai városházán a város napját, amely egyben a zentai csata évfordulója is. Az ülést a szerb és a magyar himnusz elhangzása után Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnök asszonya nyitotta meg, aki üdvözölte az egybegyűlteket, köztük a köztársasági és a tartományi szervek képviselőit, a testvértelepülések és a környékbeli községek elöljáróit, a történelmi egyházak képviselőit, a helyi önkormányzati vezetőket, a művelődési intézetek vezetőit és minden megjelentet.

A díjazottak és az önkormányzat illetékesei: Czegledi Rudolf, dr. Nagy Gábor Tamás, Bognár András, Mirjana Mandić, Koliger Maxwell és Tatjana Balo (Gergely József felvétele)

A díjazottak és az önkormányzat illetékesei: Czegledi Rudolf, dr. Nagy Gábor Tamás, Bognár András, Mirjana Mandić, Koliger Maxwell és Tatjana Balo (Gergely József felvétele)

Ünnepi köszöntőt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy átgondolt, tudatos és tervszerű munkával, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően az elmúlt egy évben sokat halad előre a város, majd arra is rámutatott, hogy ehhez a község minden polgárának a biztatására, bizalmára és hitére szükségük volt. Összefoglalta az elmúlt egy év főbb történéseit, emlékeztetett a községben lezajlott, illetve folyamatban lévő beruházásokra, kiemelve közülük az oktatási intézmények, az egészségház, az egykori kaszárnya, a futballstadion felújítását, elmondta, hogy rendeződik a távfűtés ügye, majd arról is szólt, milyen gyümölcsöző határon átnyúló programokban vesz részt Zenta más településekkel közösen, és arról is, hogy ez milyen hatással van az itt élőkre.

– Meg kell mutatnunk, hogy van bennünk elég erő, akarat, elszántság, egység és összetartás, hogy olyan élhető községet teremtsünk, amely nemcsak megtartja a zentaiakat itt, a Tisza partján, hanem egyszer majd hazavonzza azokat is, akik most idegenben keresik a boldogulásukat – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Zenta község polgármestere.

– Talán éppen ezeknek a beruházásoknak a hatására döntenek úgy, hogy mégis inkább a szülőföldjüket, az anyanyelvüket és azt a közösséget részesítik előnyben, amelyhez számos szállal kötődnek. Meggyőződésem, hogy egy község vagy település helyzete akkor tekinthető jónak, ha a polgárai esélyt látnak a terveik, elképzeléseik megvalósítására, és mi azon dolgozunk, hogy ez az elvárásuk teljesüljön. Köszönöm mindenkinek, aki a maga területén a legjobb tudása szerint tevékenykedik, hiszen az eredményeink eddig is közösek voltak, és ezután is azok lesznek – tette hozzá beszédében a polgármester.

A folytatásban a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram énekcsoportjának fellépése és Vázsonyi Csilla népdalénekes éneke tette még ünnepélyesebbé a díszülést, majd Czegledi Rudolf polgármester és Tatjana Balo képviselő-testületi elnök asszony átadták a község nyilvános elismeréseit az arra érdemes személyeknek.

Iuventus Pro Urbe díjjal jutalmazták Koliger Maxwellt, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákját, aki kimagasló tanulmányi eredménye mellett érdeklődést és nyitottságot mutat az időszerű kérdések, valamint a különféle társadalmi folyamatok megkezdése iránt, ugyanakkor aktívan részt vesz a közösség életének alakításában is.

Pro Urbe díjban részesült Bognár András nyugalmazott testnevelő szakos tanár, kiváló futballedző, aki négy évtizeden keresztül egyik alappillére volt Zenta sportéletének, és aktívan kivette részét a közösség sportéletének alakításából, formálásából és a fiatalok neveléséből is.

Pro Urbe életműdíjat kapott Mirjana Mandić, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola egykori tanára, aki 42 éven át dolgozott azért, hogy minél nagyobb tudásanyagot adjon át a felnövekvő generációnak, és ezt mindvégig teljes odaadással, elhivatottsággal és felelősséggel tette.

A zentai községi képviselő-testület díszpolgári címmel tüntette ki dr. Nagy Gábor Tamást, Budavár polgármesterét a két önkormányzat közötti testvérvárosi együttműködés kialakításában és a közös projektumok megvalósításában végzett tevékenységéért, valamint Zenta város értékeinek megőrzése érdekében kifejtett áldozatos munkája elismeréseként.

A zentai önkormányzat nevében Czegledi Rudolf és Tatjana Balo helyezett el koszorút a zentai csata emlékhelyénél (Gergely József felvétele)

A zentai önkormányzat nevében Czegledi Rudolf és Tatjana Balo helyezett el koszorút a zentai csata emlékhelyénél (Gergely József felvétele)

A kitüntetettek nevében dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere köszönte meg az elismeréseket, és megragadva a lehetőséget, úgy fogalmazott, hogy Zentát és Budavárt az európai sorsközösség fűzi össze, éppen ezért a díszpolgári cím a számára nemcsak elismerés, hanem egyben kötelesség is a jövőre nézve.

A díszülésen a szerb himnusz Losonc Kinga vezetésével a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusának előadásában, a magyar Himnusz pedig a Miklós Réka vezette Cor Jesu városi kamarakórus előadásában hangzott el. A díszterem előtt a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

A díszülés után az ünnepség vendégei közösen a Tisza-parton található zentai csata emlékhelyhez vonultak, ahol a helyi önkormányzat, Magyarország Belgrádi Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács, az Észak-bánáti közigazgatási körzet, Budavár, Hódmezővásárhely, Szolnok és Magyarkanizsa önkormányzata, valamint több párt és szervezet képviselői is elhelyezték koszorújukat.