2024. március 29., péntek

Négyzetméter akár 1800 euróért is

A Köztársasági Földmérési Intézet adatai szerint az újvidéki ingatlanpiac értéke jelenleg 185 millió euró

Az újvidéki ingatlanpiacon a lakások a legkeresettebbek, a házak iránt kisebb az érdeklődés, és a piaci részesedésnek csupán a 15 százalékát teszi ki.

Vajdaság viszonylatában Újvidéken a legdrágábbak az ingatlanok, egyes becslések szerint értékük az elkövetkező években nőhet, mivel az IT-szektor bővülésével várhatóan sokan találnak majd munkát a tartományi székvárosban (Dávid Csilla felvétele)

Vajdaság viszonylatában Újvidéken a legdrágábbak az ingatlanok, egyes becslések szerint értékük az elkövetkező években nőhet, mivel az IT-szektor bővülésével várhatóan sokan találnak majd munkát a tartományi székvárosban (Dávid Csilla felvétele)

Vajdaságban egy újvidéki lakásért fizettek legtöbbet, a Lázár cár sugárúton lévő, 125 négyzetméteres lakást 207.588 euróért vásárolták meg, a „második helyezett” szintén újvidéki ingatlan – ez a lakás a Népfront utcában kelt el potom 139.500 euróért.

Az olyan parcellák tulajdonosainak, amelyeken új lakóépületek épülnek majd a közeljövőben, jó sok pénzt fizetnek ingatlanjukért. Egy grbavicai, 450 négyzetméteres telket, házastól 405.000 euróért vásárolt meg egy beruházó. Az ipari zónában egy új telektulajdonos 350.000 eurót fizetett egy parcelláért, azaz 24,4 eurót négyzetméteréért.

Futakon, egy mezőgazdasági földterületért 35.000 eurót fizettek. Az irodahelyiségek messzemenően a legdrágábbak, még a lakásoktól is többe kerülnek, négyzetméterük ára kb. 2900 euró.

Vajdaságban a legdrágább „négyzetmétert” Újvidéken értékesítették, a Stražilovo utcában. Az Újvidéki Vásár utcában egy garázst pl. 15.000 euróért adtak el, amely – négyzetméterekre lebontva – 1250 eurót tett ki. Ez jóval több pénz mint a Vajdaságban épülő, új lakások négyzetméterének az átlagára, amely például Nagybecskereken nagyjából 660 euró, Pancsován pedig elérheti a 2280 eurót is.

Az árkülönbségek láttán feltevődik a kérdés, vajon megéri-e új lakást vásárolni Újvidéken?

Igor Conić, a Gradnja.rs internetportál szerkesztője a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy sokan megkérdőjelezik az új épületek értékét.

– Nagy kérdés az, hogy például milyen lesz az életminőség azokban a városnegyedekben, ahol családi házak helyett most lakóépületeket építettek. Hol sétálnak majd az emberek, hova parkolják személygépkocsijukat, és hol játszhatnak majd gyermekeik, amikor átlagban a rendelkezésre álló terület 95 százalékát beépítették, és még zöld felületekre sem maradt hely. Nem hiszem, hogy ez jó megoldást jelent sem a városnak, sem az új lakóknak. Láthatjuk, hogy a Heréskertben és a Grbavicán túlzsúfolt lett a környezet, nincs megfelelő infrastruktúra, nem építettek játszótereket, parkolókat, és parkok sincsenek… – magyarázta Conić.