2024. április 19., péntek

Vízvezeték-hálózat Noszán, kerékpárút Palicson

Az elmúlt héten lapunk hasábjain több szabadkai beruházásról is hírt adtunk, amelyek érintik a település infrastruktúráját, illetve a városi ivóvíz- és szennyvízhálózat bővüléséről is értesülhettek olvasóink. Az ismertetett beruházások Szabadkán valósultak meg, ugyanakkor a városhoz tartozó települések területén is folyamatban van két nagyobb projektum.

Noszán 2,5 kilométer hosszan helyeznek le vízvezetéket (Fotó: Gergely Árpád)

Noszán 2,5 kilométer hosszan helyeznek le vízvezetéket (Fotó: Gergely Árpád)

A hajdújárási helyi közösséghez tartozó Noszán a tavalyi év végén kezdődött el a vízvezeték-hálózat kiépítése. Decemberben arról adtunk hírt, hogy a Szegedi út mellett közel másfél kilométeres szakaszon fektetnek le új vízvezetéket. Ez a vízvezeték-hálózat kiépítésének első fázisa, és az azóta eltelt időszakban folyó munkálatoknak köszönhetően jelenleg a második fázis befejező munkálatai zajlanak. Ezen fázisban egy közel 2,5 kilométer hosszú szakaszon helyeznek le vízvezetéket, amelyre a tervek szerint a harmadik fázisban legalább nyolcvan háztartás csatlakozhat rá. A munkálatokat szerdán megtekintette Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Zagorka Panić, a polgármester tanácsosa, Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, valamint Osztrogonác Simon mezőgazdasági tanácsos. Mint megtudtuk, a munkálatok összértéke megközelítőleg 13 millió dinár, amelyből a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság több mint hétmillió dináros támogatása mellett 5,7 millió dináros önrésszel a helyi önkormányzat is kivette a részét. A munkálatok kivitelezője az újvidéki Graditelj Kft. A látogatáson jelen volt Gligor Gellért, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat folyamatmenedzsere, szakmunkatársa, aki a médiának elmondta, hogy a munkálatok jelen szakaszában 125 milliméter átmérőjű polietilén csöveket helyeznek le 2494 méteren, és a munkálatok várhatóan még az ősszel befejeződnek.

Újhelyi Ákos, Zagorka Panić, Osztrogonác Simon és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Újhelyi Ákos, Zagorka Panić, Osztrogonác Simon és Horvát Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson is javában zajlanak a munkálatok. A településen a Prežihov Voranc utcától Hajdújárás irányába egy másfél kilométer hosszú kerékpárút-szakasz kiépítése folyik. A munkálatok kivitelezője a Vojput Rt., támogatója pedig az Európai Beruházási Bank a Gazdasági Minisztériumon keresztül. A bicikliút kiépítésének értéke körülbelül 13 millió dinár.

A helyszínen Zagorka Panić kiemelte, hogy a kerékpározásnak számos előnye van a többi közlekedési módhoz képest, egészséges, olcsó és nem szennyezi a környezetet.

– A város nagy hangsúlyt fektet új kerékpárutak kiépítésére és a már meglévő bicikliutak felújítására, hogy a polgárok minél biztonságosabban és zökkenőmentesen jussanak el az egyik helyi közösségből a másikba, és hogy az egész beleilleszkedjen egy nagy rendszerbe – mondta a polgármester tanácsosa.

Horvát Tímea az újságíróknak elmondta:

Palicson másfél kilométer hosszú kerékpárút kiépítése zajlik (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson másfél kilométer hosszú kerékpárút kiépítése zajlik (Fotó: Gergely Árpád)

– Jelen kerékpárúttal Palicson keresztül összekötjük Szabadka központját és Hajdújárást, illetve az elkövetkező időszakban további 30 kilométernyi kerékpárút tervezésébe fogunk, hogy lehetővé tegyük a kelebiai és a királyhalmi határátkelő kerékpárral való elérését. Egy IPA-projektumnak köszönhetően ebből 8 kilométer már jövőre megvalósul – fogalmazott Horvát Tímea, akitől azt is megtudtuk, hogy a helyi önkormányzat felvette a kapcsolatot a Szerbiai Utak Közvállalattal annak érdekében, hogy azon a helyen, ahol a kerékpárosoknak át kell kelniük a regionális úton, biztonságossá tegyék azt.