2024. április 25., csütörtök

Felújítják a 150 éves székesegyházat

Felszentelésének 150. évfordulóját ünnepeli az idén a nagybecskereki Nepomuki Szent János katolikus plébániatemplom – a mai székesegyház. A jubileum jelentőségéről és a székesegyház felújításáról számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Német László nagybecskereki megyéspüspök.

Az első becskereki katolikus templom létezéséről már 1332-ből vannak írásos adatok. A mai székesegyház a harmadik katolikus templom Nagybecskerek főterén. Az első helyén 1763-ban egy barokk stílusú templom épült, amelyet 1863-ban, rossz állapota miatt, le kellett bontani. A helyére került a neoromán stílusban épített Nepomuki Szent János nevét viselő katolikus plébániatemplom, melynek harangjai 1868. november 24-én szólaltak meg először.
Mint tegnap elhangzott, a jubileumra a székesegyház új küllemben várja majd a bánáti híveket. A mesterek már körülállványozták, hamarosan megkezdik a templom tornyának a felújítását.
– A kereszttől és az alatta lévő almától kezdjük a torony felújítását. Leszereltetjük és megjavíttatjuk ezeket. A javítás után aranylapocskákkal fedik be őket, hogy huzamosabb ideig ellenállhassanak az időjárás viszontagságainak. Kihasználjuk ezt a lehetőséget arra is, hogy levegyük a bádogfelületet a toronyról. Megnézzük, hogy milyen a fa szerkezetnek az állapota. Ha kell valamit megjavítani, akkor javíttatunk, ha nem, akkor csak bedeszkázzuk és az egész torony újabb borítást kap majd – mondta Német László.
A templomon utoljára ötven évvel ezelőtt végeztek nagyobb munkálatokat. Újabban a kilátóról lehulló vakolat okozta a legnagyobb gondot.
– Amikor a jég és a hó fennmaradt, az olvadás gyorsabban történt a felszínen, mint alatta és az alatta lévő befagyott réteg miatt nem tudott elfolyni a víz, és lassan behúzódott a falakba. Most egy modern eljárást alkalmazunk ennek a problémának a megoldására, a borítócementbe 12 Voltos árammal működtetett melegítő testeket tettetünk, ezáltal megakadályoznánk a víz megfagyását a legrosszabb időben is – mondta a bánáti egyházmegye főpásztora.
A hálaadó szentmisét november 24-én, 11 órai kezdettel mutatják be. A város főterén pedig 15 pannón lehet megismerni a székesegyház történetét. Erről magyar, német és szerb nyelvű kiadvány is készült.