2024. április 16., kedd

Megkönnyítették a tanévkezdést

Tanszercsomagokat osztottak Magyarkanizsa községben

A magyarkanizsai Vöröskereszt jóvoltából megközelítőleg 1500 dinár értékű tanszercsomagokat ajándékoztak a rászoruló diákok számára.

Kedden Martonoson osztottak tanszercsomagokat (Jenei Klementina felvétele)

Kedden Martonoson osztottak tanszercsomagokat (Jenei Klementina felvétele)

Összesen 175 tornazacskónak is használható zsákban a gyerekek hegyezőnek, ceruzáknak, tollaknak, zsírkrétának, rajzlapoknak és füzeteknek örülhetnek, amelyeket a hét folyamán osztanak szét a szervezet képviselői a község általános iskoláiban. Magyarkanizsán 66, Adorjánon 10, Martonoson 16, Velebiten 1, Oromon 13, Oromhegyesen 7, Tóthfaluban 9, Kispiacon 12 és Horgoson 42 csomag talált gazdára azok körében, akiknek ez óriási segítséget jelentett.

Cseszkó Mónika, a magyarkanizsai Vöröskereszt titkára elmondta, hogy a gyermekek névsorát a pedagógusok és a szociális központ ajánlatára a Vöröskereszt szociális bizottsága állította össze.

– A tavasz folyamán mindegyik általános iskola dolgozóit felkértük a tagsági díjak begyűjtésére, és ebből sikerült biztosítanunk a 175 tanszercsomagot. Idén arra próbáltunk fokozottan figyelni, hogy egy családba egy csomag jusson, ugyanakkor láttuk azt is, hogy sok esetben sajnos ennél jóval többre lenne szükség – mondta a Vöröskereszt titkára.

A keddi, martonosi csomagosztásnál jelen volt Csikós László, a magyarkanizsai községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja is, aki hangsúlyozta, elsősorban azért érkezett éppen Martonosra, mert folyamatosan térképezik fel a helyzetet, különös tekintettel az újonnan betelepült családok gyermekeire.

– Kíváncsi voltam arra, hogy kik azok az iskolás gyermekek másodiktól nyolcadik osztályig, akik a Vöröskereszttől tanszercsomagra jogosultak, de szerettem volna megnézni azokat a gyermekeket is, akik nemrég költöztek Martonosra, hogy hogyan és milyen körülmények között sajátították el a nyelvet, miként kommunikálnak velük, és meddig haladtak az integrálásukban – fogalmazott Csikós László, aki elmondta, a községben hozzávetőlegesen nyolcvannal kevesebb diák van, mint az előző évben, ami igencsak nagy aggodalomra ad okot.

– A község és a Vöröskereszt között igen jó és sokrétű az együttműködés, három és fél millió dinárral támogatjuk őket éves szinten, amiben a népkonyhaprogram is szerepel – tette hozzá a községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja.

A Vöröskereszt évi tizennégy programjából a csomagosztás csak az egyik volt, amit a hét folyamán le is bonyolítanak a község iskoláiban, remélve, hogy ezzel is némiképp hozzájárulnak a tanévkezdés megkönnyítéséhez azokban a családokban, amelyekben ez komoly fejtörést okoz.