2024. április 23., kedd

Új szélerőműpark Alibunárnál

Egyedi, mert közvetlen kapcsolatban áll a villanygazdaság áramellátási rendszerével

Alibunárnál 42 megawatt teljesítményű, 21 turbinával dolgozó új szélerőműparkot adtak át tegnap. A beruházás értéke 80 millió euró.

A munkálatokat a belga Elicio cég végezte el, saját forrásaiból 20 millió euróval járult hozzá a befejezéséhez, 60 millió eurót pedig a Világbank Nemzetközi Pénzügyi Társaságának (IFC), az UniCredit Banknak, a holland FMO fejlesztési pénzintézetnek és a Környezetbarát Növekedésért Alapnak (GGF) a hiteléből teremtettek elő. Az Alibunáron előállított áram 38 ezer háztartás szükségleteit tudja fedezni. A szélerőműparkkal egyidejűleg elkészültek az áram szállításához szükséges létesítmények is, így a zöld energia első kilowattjai már október folyamán elérhetik a felhasználókat.

Ez az első olyan szélerőműpark az országban, amely közvetlen kapcsolatban áll a villanygazdaság áramellátási rendszerével. A megvalósult projektumnak köszönhetően évente 88 ezer tonnával alacsonyabb lehet a szén-dioxid-kibocsátás az áram előállításában. Az ünnepélyes megnyitón Aleksandar Antić energiaügyi miniszter is jelen volt.

Szerbia vállalta, hogy 2020-ra energia-előállításának 27 százaléka zöld forrásból származik majd.