2024. április 25., csütörtök

A közös sors felelőssége

A Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával megjelent Bálint Sándornak, a Magyar Szó egykori fő- és felelős szerkesztőjének, s nem utolsósorban a napilap Kilátó rovata szerkesztőjének A közös sors felelőssége című könyve.

A kötet vajdasági, szerbiai, magyarországi, romániai és szlovákiai akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal, prózaírókkal, költőkkel, irodalomtörténészekkel, nyelvészekkel, színházi szakemberekkel, szociológusokkal és politikusokkal készült interjúk egybefűzése révén jött létre, olyan írásokból, amelyek a napilap hasábjain jelentek meg 1977 és 1997 között.

„Az interjúkkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy azok érintik az általános iskolai oktatástól az egyetemi oktatásig folyó képzés kérdéskörét, az egyenrangú nyelvhasználat és a kisebbségek társadalomban elfoglalt helyzetét, s azokat a társadalmi kihívásokat is, amelyek például az informatika révén, a korabeli körülmények közepette, mindannyiunk szeme előtt bontakoztak ki. A türelmes olvasó egy folyamatosan történő művelődéstörténetet fedezhet föl az interjúk szövedékében, de általánosabb társadalmi és politikai hangsúlyokkal is szembesül a szociológusokkal és politikusokkal készült beszélgetésekben” – olvasható a könyv előszavában. Kiemelendő, hogy a kötetben megszólaltatott interjúalanyokról készült korabeli portrékat Dávid Csilla válogatta.

A könyv megrendelhető a www.forumliber.rs weboldalon, valamint megvásárolható Vajdaság nagyobb könyvkereskedéseiben. Fotónk a könyv átadásán készült: Virág Gábor igazgató, Brenner János szerkesztő, Bálint Sándor szerző.