2024. április 25., csütörtök
„NÉPEK CSALÁDJA”

Zombornak is van filmfesztiválja

Ma Szilágyi Zsófia alkotását vetítik

Bosnyák Ernő már a XX. század elején megálmodta a Duna menti Hollywoodot, vagyis egy zombori székhelyű, európai filmgyárat, ami fölvenné a versenyt az Amerikai Egyesült Államok filmprodukciójával. Helyi basáskodók gáncsoskodása folytán ebből nem lett semmi, a város elszalasztott egy tálcán kínált lehetőséget, térségünk első filmese pedig nyomorba süllyedt, filmtekercseit drogistáknak árusította, hogy azok körömlakkot készítsenek belőle. Bosnyák dokumentum- és kisjátékfilmjei hölgyek körmén csillogtak, nem pedig a vetítővásznon.

A város kiteljesítetlen filmes múltja hosszú ideje kísért Zomborban. Évtizedek óta melengették egy filmfesztivál ötletét, ami valahogy önmagától nem akart megvalósulni. Kellett hozzá a helyi Népszínház, Ha Zombor Hollywood lenne című produkciója. A remek előadás fölkavarta az állóvizet, a helyi önkormányzat mellszélességgel kiállt a Laza Kostić Művelődési Központ és a Városi Népszínház igyekezete mellé, és ennek köszönhetően idén már megrendezik a „Népek családja” elnevezésű, pannon-dunai jellegű, első filmfesztivált. A rendezvény kedden kezdődött és 16-án zárul, a vetítések a Népszínházban vannak.

A fesztiválon zömmel szerbiai és az egykori jugoszláv tagköztársaságokban készült alkotások kerülnek bemutatásra. Az egyetlen magyar film Szilágyi Zsófia: Egy nap című alkotása lesz, amit ma vetítenek, 22 órai kezdettel.

A nyitónapon francia filmplakátokból összeállított kiállítást tekinthetett meg a közönség, a megnyitón adták át a Bosnyák Ernő Díjat Radoslav Zelenovićnak, a belgrádi Filmarchívum volt igazgatójának.

A vetítések négy szekcióban folynak, az első a hivatalos versenymezőny, a következő a Core Diplomatiqum válogatás, a harmadik szekcióban a fiatal, még tanuló filmesek versenyeznek, míg a negyedik a Ha Zombor Hollywood lenne nevet viseli.

A hivatalos versenymezőnyben szereplő filmek megtekintéséért fizetni kell, a többi program ingyenes, viszont ezekre a vetítésekre is jegyet kell váltani a Népszínház jegypénztáránál, ami ezen a héten 18–20 óra közt tart nyitva.