2024. március 28., csütörtök

Juncker: Nem fogjuk militarizálni az Európai Uniót

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ma délelőtt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén negyedik alkalommal mondott beszédet az Európa Unió helyzetéről.

Juncker tavalyi beszédében arról alkotott elképzeléseit vázolta fel, hogyan alakulhat az unió sorsa 2025-ig, valamint ütemtervet terjesztett elő egy egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európa megvalósítása érdekében. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a beszédet konkrét kereskedelmi, gazdasági, kiberbiztonsági, ipari és adatvédelmi kezdeményezések kísérték.

Idén kissé líraibb hangot ütött meg. "Ez a mostani évértékelés csupán egy pillanat lesz a Bizottság hosszú történelmében. A munkának folytatódnia kell a következő hónapokban is, és még ha az unió tökéletlen is, minden nap egyre tökéletesedik. Erről akarok beszélni önöknek ma reggel. Szerénység és munka, ezek szerepelnek a napirendünkön a következő hónapokban" - kezdte beszédét a politikus.

"Az I. VH előtt, 1913-ban napfényes, békés, élhető világban éltünk, az emberek optimistán tekintettek a jövőre, senki sem számított háborúra. Nem mintha most arra akarnék utalni, hogy egy katasztrófa szélén állunk. Legyünk boldogok, hogy a béke kontinense az európai. Kapaszkodjunk össze szövetségeseinkkel, ne engedjük, hogy ezt a békét lerombolják, mutassunk több tiszteletet az unió eszménye iránt."

Ezután arról beszélt, hogy az EU nagyrészt maga mögött hagyta a gazdasági válságot. "2014 óta 12 millió munkahelyet teremtettünk, ami több, mint Belgium lakossága. Csökken a munkanélküliség, még soha nem dolgozott egyszerre ennyi ember Európában."

Soha nem dolgoztak még ennyien Európában

Ezután arról beszélt, hogy az EU nagyrészt maga mögött hagyta a gazdasági válságot. "2014 óta 12 millió munkahelyet teremtettünk, ami több, mint Belgium lakossága. Csökken a munkanélküliség, még soha nem dolgozott egyszerre ennyi ember Európában."

A befektetések visszatértek Európába, köszönhetően a Juncker-tervnek, ami által 335 millió eurónyi befektetés érkezett az elmúlt években. Görögországnak sikerült talpra állnia. Az Európai Unió megerősítete kereskedelmi pozícióját, és a globális GDP 40 százalékát termelte meg. Sikerült bevezetnünk a magas európai sztenderdeket élelmiszerbiztonsági, munkajogi, és fogyasztói jogok terén is javulásról beszélhetünk.

Egységes Európa tud csak globális szereplővé válni

Ha mi, európaiak összefogunk, egyesítjük erőinket, Európa megkerülhetetlen erővé válik. Sokan meglepődtek, de egységben érvényesíteni tudtuk álláspontjainkat mások ellenében és kiálltunk a klímaegyezmény fenntartásának érdekében is, hogy tisztább és zöldebb bolygót hagyjunk hátra a következő generációknak. Ez az idei nyáron történt szörnyű események - aszály, szárazság, áradások - fényében talán még fontosabb, főleg a gazdálkodók védelme. Lehet úgy dönteni, hogy nem veszünk tudomást a klímaváltozásról, de nem kerülhetjük el, hogy a jövőre is gondoljunk.

Európa stabilitást tud exportálni. Fontos, hogy a balkáni országok tekintetében határozott álláspontot képviseljünk, különben mások megosztják közvetlen szomszédainkat. A szíriai helyzet, az idlib-i katasztrófa szépen megmutatja, mennyire meg tud változni a nemzetközi helyzet - a tegnap szövetségesei nem feltétlenül lesznek szövetségesek holnap is. Ezért a világnak egy egységes és erős Európára van szüksége. A külső veszélyekkel szemben most minden eddiginél nagyobb összetartásra, egységre van szükség.

Nem fogjuk militarizálni az Európa Uniót

"Globális játékosok vagyunk, de annak is kell maradnunk. Nem fogjuk militarizálni az Európai Uniót, ehelyett felelősségteljesebb hozzáállást választunk. A külső és belső veszélyekkel szemben csak egy egységes Európa tud fellépni." Ezután beszélt a 2014-ben újraindított, közös európai védelmi programról, a kiberbiztonságról, az űrversenyről, a Galileo-műholdról, melyet egyetlen tagállam sem lett volna képes önmagában felbocsájtani.

Magyarországot név szerint nem említette, de célzott rá

"A Bizottság ellenáll minden, a jogállamiságot érintő támadásnak, és továbbra is figyelemmel követjük a fejleményeket bizonyos tagállamokban. A hetes cikkelyt alkalmazni kell, ahol a jogállamiság sérül" - mondta az elnök, majd hozzátette: az Európai Bíróság döntéseit tiszteletben kell tartani, és alkalmazni kell. "Az Európai unió jogközösség is. Nem betartani a jogállamiságot, és elutasítani a Bíróság döntéseit, nem opció."