2024. április 17., szerda
SARGENTINI-JELENTÉS

Meglesz-e a kétharmad?

Ma szavaz az Európai Parlament a Sargentini-jelentésről, amely lesújtó véleményt fogalmaz meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről, és a hetes cikk szerinti eljárás elindításának az egyik lépcsőfoka lehet, ha elegendő számú szavazatot kap a dokumentum.

Az elemzők közül azzal mindenki egyetért, hogy a szavazáson a jelentést elfogadók fognak többségbe kerülni, a központi kérdés az, hogy sikerül-e a leadott voksok több mint kétharmadát, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatását (vagyis legalább 376 szavazatot) megszerezniük a jelentésre igennel voksolóknak. Azzal a döntéssel, hogy a tartózkodó szavazatokat nem veszik figyelembe, megnőtt az esélye annak, hogy a leadott voksok több mint kétharmadát meghaladhassák az igenek.

A szavazás megosztja az európai parlamenti képviselőket, egyes pártok és pártcsaládok már előre kinyilvánították, hogyan fognak voksolni. Nem kérdés, hogy a magyar EP-képviselők közül a Fidesz–KDNP képviselői a nemre fognak szavazni. Ez nyilatkozatai alapján Morvai Krisztina független képviselőről is biztosan tudni lehet. Velük szemben a két képviselővel rendelkező Szocialista Párt (Ujhelyi István, Szanyi Tibor) úgy döntött, megszavazza a Magyarországot megbélyegző dokumentumot, a Demokratikus Koalíció (Molnár Csaba, Niedermüller Péter), az Együtt PM (Jávor Benedek) úgyszintén. Öt ellenzéki magyar igen szavazat tehát biztos lesz. A LMP tegnap közleményt adott ki, miszerint a magyar kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért a párt arra kéri európai parlamenti képviselőjét (Meszerics Tamás), hogy szavazatával a holnapi ülésen ne támogassa a jelentést. A két EP-képviselővel rendelkező Jobbik tegnap estig nem adott ki testületi döntést, Balczó Zoltán viszont a tegnapi vitán kijelentette, tartózkodni fog a szavazáson.

A Sargentini-jelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői a Rzeczpospolita lengyel napilap szerint.

A kényes helyzetben lévő Manfred Weber, a Néppárt képviselőcsoportjának a vezetője – aki az Európai Bizottság elnöki tisztjére pályázik – korábban kijelentette, hogy „a jogállamiságot, a véleményszabadságot, a terítéken lévő kérdéseket tekintve nincs kedvezmény az Európai Néppárt (EPP) tagjainak”.

A cseh európai parlamenti képviselők többsége nem kívánja megszavazni a Magyarországról szóló Sargentini-jelentést – állapította meg az iDnes című cseh liberális hírportál, amely telefonon kérdezte a képviselőket, és néhány véleményt nyilvánosságra is hozott. Csehországnak 21 képviselője van az Európai Parlamentben.

A La Repubblica szerint az olasz kormánypártokat is megosztja a jelentés. A lap arról ír, hogy az Öt Csillag mozgalom a dokumentum megszavazására készül. Ezzel állítólag a Matteo Salvini vezette Ligával kívánnak leszámolni.

Nem megerősített hír, hogy a román baloldali képviselők közül is többen nem kívánják támogatni jelentést.