2024. április 18., csütörtök

Visszaállt a rend a belgrádi repülőtéren

Landoláskor leblokkolt a Egypt Air gépének fékrendszere – Több járatot átirányítottak és töröltek

Ma délben újra megnyitották a belgrádi Nikola Tesla Repülőteret a légi forgalom előtt, miután sikerült eltávolítani az Egypt Air meghibásodott repülőgépét a kifutópályáról.

Az EgyptAir utasok nélküli, Boeing 737-800 típusú gépe műszaki okok miatt hajnali 4 óra 11 perckor szállt le Belgrádban, ám landoláskor a gép fékrendszere leblokkolt, így a gumiabroncsok sorra kipukkadtak, majd lángra kaptak. A Boeing a kifutópályán maradt, akadályozva a további forgalmat. Csak valamivel 12 előtt sikerül elvontatni a leszállópályáról.

A repülőtér forgalmát leállították, és minden érkező gépet a niši repülőtérre, illetve a környező országokba (Horvátországba, Magyarországra, Bulgáriába és Romániába) irányítottak, az induló gépek pedig nem szállhattak fel.

Nyolc leszálló gépet irányítottak át, 26 érkező és 26 induló járat jelentős késést jegyzett, a dortmundi, máltai, düsseldorfi, moszkvai, stuttgarti, bécsi, isztambuli, zürichi és szaloniki délelőtti járatot pedig törölték.

A repülő eltávolítása a kerekek sérülése miatt volt nehézkes, de mint Saša Vlaisavljević, a belgrádi repülőtér igazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta, a repülőt végül sikerült elvontatni a kifutópályáról, s szerencsére nem sérült meg a kifutópálya.

Nikola Vukomanović, az Air Serbia sajtófelelőse elmondta, járataik közül hetet a régió valamelyik repülőterére irányítottak át, így négy repülőjük Nišben, egy Temesváron, egy Szófiában és egy Zágrábban landolt, illetve további 15 járatot töröltek vagy késleltettek. Vukomanović elmondta, külön intézkedésekkel sikerült az utasokat ezekről a repülőterekről Belgrádba szállítani.