2024. április 25., csütörtök

Tavaszra elkészül?

A tervek szerint hét hónap kell az újvidéki Szentendrei sugárút kiépítéséhez – Más vajdasági projektumokat is beharangoztak

A jövő év folyamán befejezik Újvidéken a Szentendrei sugárút építésén most megkezdett munkálatokat, melyek az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági hatalmi szint közötti egységet, összetartást szimbolizálják – mondta el a helyszín tegnapi megtekintésekor Igor Mirović tartományi kormányfő, aki Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Miloš Vučević, Újvidéki polgármestere társaságában kereste fel az említett útszakaszt. A kivitelező a veterniki Karin komerc MD cég, a munkálatok több mint 700 millió dinárba kerülnek, s a tervek szerint hét hónapot vesznek igénybe. A városi és a tartományi adminisztráció 500, a köztársasági mintegy 200 millió dinárral támogatja a projektumot.

Mintegy 700 millió dinárba kerül a sugárút kiépítése (Ótos András felvétele)

Mintegy 700 millió dinárba kerül a sugárút kiépítése (Ótos András felvétele)

A politikusok egyetértettek abban, hogy kiemelt fontosságú beruházásról van szó. Mirović emlékeztetett, hogy ha ez a sugárút is elkészül, akkor már minden Újvidékre vezető út sugárút lesz. Ez olyan előnyt jelent, amilyennel sok európai nagyváros nem dicsekedhet.

A tartományi kormányfő elmondta: amikor megvan a politikai egység az eltérő döntéshozó szintek között, akkor sokkal könnyebben megy a projektumok kivitelezése is. A város területén számos infrastrukturális projektum megvalósítása van folyamatban, s bejelentette, hogy a Klisa városnegyeden átívelő hidat is felújítják. Mihajlović emlékeztetett, hogy a Szentendrei sugárút megvalósítását részben a Szerbiai Utak Közvállalat finanszírozta, s arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben a vajdasági úthálózat felújítására 9 milliárd dinárt költött az állam. Vučević a város területén megvalósuló egyik legnagyobb befektetésnek nevezte a Szentendrei sugárút kiépítését. Véleménye szerint meg fogja változtatni Újvidék arculatát, s jobbá teszi a polgárok mindennapjait is, ha elkészül. A Klisa ezek után már nem peremvárosi negyed, hanem valódi városnegyed lesz, megfelelő infrastruktúrával, összeköttetéssel.

HITEL VAGY KONCESSZIÓ?

Miután megtekintették a Szentendrei sugárút építési munkálatait, a tartományi kormány épületében ülést tartott a vajdasági infrastrukturális projektumokat koordináló vegyes munkacsoport. Az ülésen a köztársasági és a tartományi adminisztráció képviselői is jelen voltak. A megbeszélés után Mihajlović és Mirović sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

A politikusok a munkálatok helyszínén (Ótos András felvétele)

A politikusok a munkálatok helyszínén (Ótos András felvétele)

Mirović elmondta, a köztársasági szervek szeptember 7-én felújították a kínai CRBC (China Road and Bridge Corporation) vállalattal megkötött korábbi egyetértési nyilatkozatot, elkészült a Fruška gora-i korridor minden projektumirata, s még azt kell eldöntenie a szerbiai kormánynak, hogy a hitelalapú vagy a koncessziós finanszírozást választja. Mint ismeretes, az Újvidék és Ruma közötti autóút projektuma megegyezik a Fruška gorán keresztülhaladó 3,5 kilométer hosszú alagúttal. Figyelembe véve minden körülményt, ez a döntés a következő hónapokban születik meg, ami a munkálatok kezdetét eredményezheti a vajdasági kormány elnökének beszámolója szerint. Tervben van az Újvidék és Nagybecskerek, továbbá a Nagybecskerek és Belgrád közötti négysávos autóút kiépítése is, hamarosan közzéteszik a felhívást a projektum dokumentációjának elkészítésére. Még az idén kezdetét veszi egy nagyobb lélegzetű, átfogó úthálózat-felújítási program is, melyet hitelből finanszíroz az állam. Ennek keretében először a horvát határ menti Batrovci felé vezető útszakaszt, majd a Ruma–Ürög és a Verbász–Kúla–Zombor útszakaszt hozzák helyre. Néhány napon belül átadják a Karlóca (Banstol) és Inđija közötti utat is.

VÍZGYÁRAK VAJDASÁG-SZERTE

Zorana Mihajlović arra emlékeztetett, hogy immár harmadik alkalommal tartott együttes ülést a szerbiai és a vajdasági kormány tagjaiból álló koordinációs testület. Amikor munkacsoportokat említünk, a polgárok a legtöbbször arra gondolnak, ígéretek szintjén marad meg minden, de ez a testület korántsem ilyen – fogalmazott, és közölte, hogy jelenleg mintegy 2,6 milliárd euró értékben zajlanak infrastrukturális projektumok a tartomány területén. Fontosnak nevezte az ivóvíz hozzáférhetővé tevését célzó projektumokat is. Ennek érdekében Versecen elkészült a vízgyár, Nagykikindán jövőre adhatják át, Verbászon pedig bővítik majd a rendelkezésre álló kapacitásokat. Mihajlović elmondása szerint további projektumok finanszírozása dől el Kínában: Aleksandar Vučić államfő és a kormány néhány minisztere ugyanis szombaton indul hivatalos útra.