2024. április 20., szombat

Közhírré tétetik!

Dobosok és kisbírók kavalkádja Csókán

Csóka utcái dobpergéstől voltak hangosak vasárnap délután. Mint minden évben – a hagyományos őszi dobosfesztivál keretén belül –, most is kisbírók meneteltek végig a városon.

A kavalkádban képviseltette magát a község apraja-nagyja. A kétnapos rendezvény még pénteken kezdődött a Borok éjszakája eseménnyel, amely a művelődési központ udvarában került megrendezésre. Itt tamburások muzsikáltak a borozgató közönségnek egészen késő estig. A másnapi programok már a vásártéren folytatódtak, ahol a délelőtt folyamán helyi óvodások és kisiskolások mutathatták be kisbírói tehetségüket, valamint kultúrműsorral is kedveskedtek az érdeklődőknek. Ezzel egy időben előkerültek a bográcsok is, mivel megkezdődött a főzőverseny. Aki pedig inkább egy kis édességre vágyott, az is jó helyen járt, hiszen szinte bármelyik pavilon alatt belekóstolhatott az ízletes dobostortákba. A délutáni programokat kétnyelvű kultúrműsor követte, amelyet Gyömbér Stana polgármester asszony, valamint Vladimir Galić tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár nyitott meg. Mások mellett felléptek a csókai, a tiszaszentmiklósi és a szanádi kultúregyesületek tánccsoportjai és kórusai, valamint a produkciók között színpadra álltak azok az önjelölt dobosok is, akik a legjobb kisbírói címért versengtek. Végül a zsűri egyöntetű döntése alapján Nagy Zoltán érdemelte ki az első helyet, aki a nemrégiben megrendezett tiszaszentmiklósi szilvafesztiválról adott hírt. A második helyen Dančika Đukičin, a harmadikon pedig Konstantin Đukić végzett.

A műsort követően sem maradt program nélkül az este, ugyanis előbb a Maldivi együttes, majd pedig trombitások szórakoztatták a közönséget, valamint tűzijátékra is sor került. A szervezők ígéretüket tették, hogy jövőre is megrendezik az eseményt, amelyet mások mellett megtisztelt jelenlétével Nikola Lukač, az Észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Kormányos László tartományi parlamenti képviselő is.