2024. április 19., péntek
US OPEN

Újra Novak kezében a jogar

Három hónappal ezelőtt, amikor a Roland Garros negyeddöntőjében kikapott az akkor névtelennek számító olasz Marco Cecchinatótól, semmi jel nem utalt arra, hogy a tenisz birodalma rövidesen újra Novak Đoković lába előtt hever. Maga sem hitt abban, hogy visszatér a serleghalmozók közé, hisz a ranglista 21. helyén állva inkább azt fontolgatta, hogy kihagyja a füves idényt. Utólag áldhatja az eszét, hogy elkeseredésében nem tette meg az elhamarkodott lépést, hanem maximális erőre fordította elszántsága gombját. Ami azután következett, az egy szép új teniszmese, amely, a szakma csodálatára és a riválisok bánatára, hosszú hasábokban tölti meg a médiát.

Novak Đoković harmadszor ölelhette magához a US Open serlegét (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković harmadszor ölelhette magához a US Open serlegét (Fotó: Beta/AP)

Miután megnyerte a Wimbledont, majd a cincinnati tornát is, Novak New Yorkban sem talált legyőzőre. A torna hajrájában játszmaveszteség nélkül győzte le Kej Nisikorit, majd Juan Martín del Potrót is. Amivel idei harmadik, összesen 71. tornáját nyerte, a US Openen harmadízben, a legnagyobb tornákon pedig már 14. alkalommal diadalmaskodott. Utóbbi szám azt jelenti, hogy az öröklista harmadik helyén beérte Pete Samprast, és félúton jár, hogy ismét zsinórban megnyerje a négy Grand Slam-tornát, ami 2015-ben és 2016-ban egyszer már sikerült neki.

A New York-i 2000 ponttal Novak feltört a ranglista harmadik helyére, Roger Federer már csak 455 pontra van, s Rafael Nadal előnye is alig több mint 2000 pontra csökkent. Ebből adódik, hogy Đoković újra versenyben van az első helyért, amelyet az idén talán még nem hódít vissza, de nagy eséllyel számíthat rá, hogy az Australian Open, legkésőbb pedig Indian Wells és Miami után megint elfoglalja. Nem első még, de alighanem mindenki tisztában van vele, hogy újra ő a sportág meghatározó alakja, hogy az ő kezében van a tenisz uralkodói jogara, s csak idő kérdése, hogy a koronát is visszavegye. Nem a legfontosabb rangsor – de Novak bizonyára büszke rá, hogy újra Federer elé lépett rajta – a kereseti lista, amelyen a US Open díjával csaknem kétmillió dollárral előzi meg a svájcit.

Đoković a US Open vasárnap esti döntőjében az argentin Del Potro ellen pályafutása 299. meccsét játszotta a GS-tornákon, és 258. győzelmét aratta, ami fantasztikus 86,29 százalékot tesz ki. Nem volt könnyű, hisz az újra jó formában teniszező argentin minden tőle telhetőt megtett a siker érdekében. Hiába tűnt úgy azonban a meccs egyes időszakaiban, hogy Del Potro fordítani tudna, kiderült a végén, hogy Novaknak mindenre volt válasza, és megérdemelten vívta ki a győzelmet.

A benevezési listák szerint Đoković legközelebb négy hét múlva, a sanghaji 1000-es tornán lép pályára. Nincs kizárva, hogy egy héttel korábban mégis ott lesz Pekingben is, ahol a korábbi években hatszor nyert.

Amíg Đoković megérdemelt pihenőn lesz, lapunk teniszrovatában újra a ranglistán 86. Györe László veszi át a címszerepet, akitől jó játékot remélünk a Davis-kupa hétvégi, kraljevói meccsén, a következő héten pedig Szentpétervár következik, már ha joga lesz a főtáblára, hisz a tegnapi állás szerint második a vonal alatt van, végső esetben pedig a nagyszebeni challengeren szerepelhet, ahol az első kiemelt lenne.