2024. március 28., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Giroud kapása döntött

Franciaország felülmúlta Hollandiát – Újra pályán a „teljes” dán válogatott
Giroud-ék öröme (Fotó: Beta/AP)

Giroud-ék öröme (Fotó: Beta/AP)

Szinte még el sem kezdődött, máris a második játéknapot rendezték vasárnap este az Európai Labdarúgó-szövetség új versenysorozatában, a Nemzetek Ligájában. A divíziók szerinti beosztás alapján egyértelmű volt, hogy a legnagyobb érdeklődéssel az A osztály rangadóit várjuk majd, nem történt ez máshogy ezúttal sem, hiszen a Stade de France-ban a friss világbajnok a hollandokat látta vendégül. A jó iramú mérkőzés két ellentétes félidőt hozott, hiszen az első játékrészben a gallok uralkodtak, míg a másodikban inkább a narancssárga mezesek domináltak. A meccsen Kylian Mbappé szerezte meg a vezetést Didier Deschamps válogatottjának, a 67. percben viszont Babel egyenlített. A mindent eldöntő találatot Olivier Giroud kapáslövése jelentette, aki Mendy beadásánál jókor előzte meg védőjét, s ballal Cillessen kapujába juttatta a játékszert. A 2:1-es francia sikerrel a 2018-as vb-győztes 4 ponttal az 1. csoport élére állt, ám a Németország–Hollandia összecsapás még csak ezután következik.

A B osztályban Dánia nemzeti tizenegye újra teljes pompájában futott pályára, hiszen az egyéni szponzori megállapodásokról folyó vita miatt szerdán alsóbb osztályú futballisták és futsaljátékosok küzdöttek Szlovákia ellen. A helytállásnak köszönhetően „csak” 3:0-ra kaptak ki a skandinávok, ezúttal viszont walesi skalpokat gyűjtöttek a topfocisták. Az eredmény egy kicsit talán meglepő, mert Ryan Giggsék korábban csúnyán elbántak Írországgal, ráadásul a szigetországiakra jellemző gyors játékkal tették ezt. Az aarhusi Ceres Parkban Christian Eriksent nem tudták féken tartani. A Tottenham támadó középpályása duplázott, előbb akcióból, majd büntetőrúgásból szerzett gólt.

Az alsóbb divíziókban Ciprus Szlovéniát verte, Liechtenstein pedig a FIFA-ranglista 181. helyezettje, Gibraltár ellen nyert 2:0-ra.