2024. március 28., csütörtök
HOLNAPTÓL ZOMBORBAN

Dunatáji Herceg János Napok

A rendezvénysorozatot a zombori Berta Ferenc Zsebszínház indította útjára 2010-ben, miután egy évvel korábban az író születésének centenáriuma alkalmából konferenciát szervezett, amelynek anyagából könyvet is megjelentetett a Forum Könyvkiadóval együtt. A Herceg Jánosról elnevezett irodalmi díj már korábbról létezett, azt a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület alapította, négy irodalmárt tüntetett ki vele, majd a Zsebszínház vette át az elismerés alapító jogát, amit eredményesen ötvözött a Herceg-napok keretében a megemlékezéssel, az irodalmi programokkal és a díj kiosztásával.

A Zsebszínház kényszerítő körülmények miatt megszűnt, ám nem szerette volna föladni a díj folytonosságát, amihez a Bielitzky Károly Városi Könyvtár örömmel csatlakozott és átvette a díj alapító jogát, és három évre visszamenőleg gondját viseli az eseménynek. Az elmúlt két évben zentai alkotók érdemelték ki a könyvtár elismerését, előbb Beszédes István, költő, író, szerkesztő, könyvkiadó, majd Sinkovits Péter költő, prózaíró, publicista, újságíró. Idén zombori a díjazott, Vasagyi Mária író.

A Dunatáji Herceg János Napok csütörtökön este hatkor kezdődnek a zombori városi könyvtár gyermekosztályának termében Siflis Zoltánnak a vajdasági filmpionírokról forgatott, A kamerás emberek című dokumentumfilmjének vetítésével, amit a zombori Szabó Attila szerb föliratozása közelít a közönséghez. A Lifka Sándorról és Bosnyák Ernőről forgatott dokumentumfilm zombori vonatkozása közönségcsalogató.

Másnap, ugyancsak a diákkönyvtárban, és ugyancsak 18 órakor adja át a könyvtár-igazgatónő, Nataša Turkić a 2018-as Herceg János Irodalmi Díjat Vasagyi Mária írónőnek, aki rövid irodalmi est keretében mutatkozik be a közönségnek.