2024. április 25., csütörtök

Stratégiai partnerség Vietnammal

Orbán Viktor: A tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban is

A stratégiai partnerség szintjére emelik a Magyarország és Vietnam közötti kapcsolatokat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban tett hétfői sajtónyilatkozatában a Nguyen Phu Tronggal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával folytatott tárgyalása után.

Nguyen Phu Trong és Orbán Viktor (fotó: MTI)

Nguyen Phu Trong és Orbán Viktor (fotó: MTI)

A közös tájékoztatón a kormányfő egy kiemelkedően sikeres, a távol-keleti térség egyik vezető országának nevezte Vietnamot.

„A világ legnagyobb országai is szövetségre törekednek Vietnammal, vagyis „egyre többen vagyunk a világon, akik abban érdekeltek, hogy Vietnam egy sikeres ország legyen” – hangsúlyozta. Orbán Viktor arról is beszélt, Magyarország érdekelt abban, hogy az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mihamarabb lezáruljanak, és életbe lépjen a tényleges szabadkereskedelem.

A világgazdaság abba a fejlődési szakaszba lépett, amikor a technológia, a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban is – mondta, jelezve, hogy ez egy néhány éve nyilvánvalóvá vált jelenség, amelyhez Magyarország a keleti nyitással alkalmazkodott. Felidézte, hogy 2016-ban Magyarország megindított egy mintegy 500 millió eurós kötött segélyhitelprogramot – ami Magyarország legjelentősebb hitelprogramja –, és olyan területeken tud részt venni a modern Vietnam felépítésében, mint az egészségügy, az oktatás, a vízellátás és a mezőgazdaság.

Orbán Viktor végül arról beszélt, hogy a megbeszélésen szó volt a turizmus lehetőségeinek fejlesztéséről, a két ország vállalkozóinak beruházásokra buzdításáról, a magyar állami ösztöndíjprogramról – amelyben 200 vietnami diák vehet részt –, valamint arról, hogy a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő évfordulóján Magyarország egy kiemelkedő színvonalú kulturális képviseletet nyitna Vietnam fővárosában.

A Vietnami Kommunista Párt főtitkára egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy egy általános, mindenre kiterjedő partnerség létrehozására kell törekedni Magyarország és Vietnam között. Nguyen Phu Trong sajtónyilatkozatában nagyon eredményesnek minősítette a megbeszélést, amely nyitott, barátságos, bizalommal telt légkörben folyt. Kijelentette: Vietnam Magyarországra elsődleges stratégiai partnereként tekint.

A főtitkár szerint mindkét félnek javítania, egyszerűsítenie kell a beruházási környezetet. Jelezte, Vietnam támogatja azt, hogy Magyarország bővítse együttműködését a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) országaival. Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország segítse az Európai Unió és Vietnam együttműködését.