2024. április 20., szombat

Minimális havi járandóság kismamáknak

Aki nem dolgozott 18 hónapot a szülési szabadsága előtt, nem kaphat teljes havi fizetést

Mint már írtunk róla, a családtámogatásról szóló új törvény az elmúlt két hónap alatt mutatott már különböző hiányosságokat, mindenekelőtt a szülési szabadság idejére szóló való havi járandóság elszámolása kapcsán. Slavica Đukić Dejanović népességpolitikával megbízott tárca nélküli miniszter ma rámutatott, a minisztérium keresi a megoldást a szülési szabadságon levő kismamák minimális havi járandóságának a megállapítására.

Nemrégiben egy kismama tárta a nyilvánosság elé a problémáját, miszerint mielőtt terhessége védelme érdekében két hónap szolgálati idő után kénytelen volt betegszabadságra menni, a kisbabája megszülése után a szülési szabadsága idejére 2602 dináros havi fizetésről kapott végzést.

Mint kiderült, a törvény rendelkezései szerint ahhoz, hogy a kismama a foglalkoztatása idején kapott havi járandóságára jogosult legyen, teljes 18 hónapot le kell dolgoznia megszakítás nélkül, még azt megelőzően, hogy megnyitná a szülési szabadságot. Éppen ezért azok a kismamák, akik először álltak munkába, illetve hosszabb szünet után találtak állást, és nincs még másfél év szolgálati idejük, még a minimális fizetésre sem jogosultak, sőt akár havi 900 dináros fizetést is kaphatnak.

A tárca nélküli miniszter elmondta, azok a kismamák, akik 18 hónapnál kevesebbet dolgoztak, vagyis a szerződéses munkaviszonyt ideiglenes vagy alkalmi munkán keresztül valósították meg az adott vállalatnál, illetve azok a nők, akik mezőgazdasággal foglalkoznak, és 18 hónapnál, illetve két évnél rövidebb ideje rendelkeznek egészségügyi biztosítással, nem kaphatnak havi járandóságot. A szolgálati idejük alatt megvalósított teljes jövedelmüket osztják ugyanis 18, illetve 24 felé, így kapja meg a kismama a szülési szabadsága idejére járó havi járandóságát.

A népesedésügyi miniszter kiemelte, Zoran Đorđević munkaügyi és szociális védelmi miniszterrel egy olyan javaslattal állnak majd elő, hogy egy minimális összeg alá nem eshet majd a havi járandóság. Ígérete szerint az év végére megtalálják majd a módját annak, hogy azok a kismamák is kaphassanak egy bizonyos minimális összeget, akik csak egy hónapot dolgoztak.

A magas fizetéssel rendelkező nőket érintő problémára, miszerint a szülési szabadság idején csupán a háromhavi országos átlag összegét kaphatják kézhez, a miniszter azzal reagált, minden nőnek joga van a szülési szabadsága idején fenntartani a korábban megszokott életszínvonalat, és annak megfelelően gondozni és ápolni gyermekét. Ennek kapcsán is módosításra lesz szükség, de, mint hangsúlyozta, miután meghatározott pénzkeret áll rendelkezésre, amit az állami költségvetésből elkülöníthetnek, a megoldás igen bonyolult, hiszen maximálisan támogatni szeretnék a nőket abban, hogy megadhassák gyermeküknek a szükséges minimumot, ugyanakkor megmaradhasson a nő tekintélye is.

Slavica Đukić Dejanović kitért arra is, hogy a második, harmadik és negyedik gyermek után a július elsejével hatályba lépett törvény alapján jelentősen több pénz illeti meg a szülőket. Nagyobb támogatásra a 2017. december 25-e után született gyerekek jogosultak. Az összeg kiegyenlítése még nem történt meg, ezért kapnak a régi törvény szerint elszámolt összeget, de a miniszter asszony szavai szerint december 15-ével ezek az adminisztrációs problémák is elhárulnak.