2024. március 29., péntek

Szerbia a CERN-tagságban reménykedik

Ana Brnabić értékelése szerint az ország felkészült a kihívásra
A szerbiai küldöttség látogatása során Mladen Šarčević oktatási miniszter továbbképzési együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá (Fotó: Beta)

A szerbiai küldöttség látogatása során Mladen Šarčević oktatási miniszter továbbképzési együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) képviselői együttműködési szerződést írtak alá a szerbiai tanárok, doktoranduszok, doktorátussal rendelkezők és kutatók továbbképzéséről. A szerb kormányfő szavai szerint már évek óta készülnek erre az együttműködésre, amelynek köszönhetően a szerbiai kutatók részt vehetnek a CERN projektumaiban. Az ehhez hasonló kezdeményezések akadályozzák meg a leghatékonyabban az agyelszivárgást, hiszen a szakemberek Szerbiában maradhatnak, miközben együttműködnek a világ egyik vezető kutatóintézetével – véli Brnabić, majd reményét fejezte ki, hogy Szerbia év végéig vagy 2019 elejéig teljes jogú tagállamává válik a CERN-nek. A CERN küldöttsége néhány hónappal ezelőtt Szerbiába látogatott, és kedvező benyomásokkal gazdagodott, így indokolt a teljes jogú tagságban reménykedni – emelte ki a miniszterelnök.

– Mladen Šarčević oktatási és tudományügyi miniszterrel ismét elmondtuk, hogy Szerbia rendkívül érdekelt a teljes jogú tagságban. A szerb kormány kész maradéktalanul támogatni az egyetemeket és a kutatóintézeteket a felkészülésben. A CERN Tanácsa szeptember végén szavaz a Szerbiáról összeállított jelentésről, majd ezt követően születik döntés a teljes jogú tagságról. Kedvező döntés esetén ezt a szerb kormánynak, a parlamentnek és az UNESCO-nak is meg kell erősítenie. Remélem, hogy ez a folyamat legkésőbb a következő év első negyedében befejeződik – nyilatkozta Brnabić.

A CERN-nek jelenleg 22 tagállama van. A valamikori JSZSZK a szervezet egyik alapítója és tagja volt, de 1961-ben kivált.