2024. április 25., csütörtök

Innovációs start-up központ létesül Szabadkán

A köztársasági kormány 250 millió dinárt különített el a három regionális projektumra

Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Szabadka, Pirot és Kruševac polgármestereivel támogatási szerződést írt alá egy-egy regionális innovációs start-up központ létrehozásáról. A köztársasági kormány 250 millió dinárt különített el a szóban forgó projektumokra.

A miniszter szerint a fiatal fejlesztők, technológiai vállalkozók és start-up vállalatok tulajdonosai csakis akkor maradnak Szerbiában, ha az állam lehetőséget biztosít számukra, hogy a lehető legkorszerűbb körülmények között és a legmodernebb eszközökkel dolgozzanak vállalkozásukban. A regionális innovációs központokban korszerű felszerelést, szakmai tanácsadást és mentorprogramot kínálnak majd fel az érdeklődőknek, azaz mindennemű támogatást biztosítanak számukra, hogy minél sikeresebben megvalósíthassák beruházási elképzeléseiket, emelte ki Nenad Popović.

Eminens előadók és mentorok várják majd a beruházókat, hogy tanácsaikkal segítsék őket elképzeléseik megvalósításában. A cél az, hogy a beruházási ötlettel rendelkező fiatalok érvényesüljenek a hazai és a nemzetközi piacon. Az innovációs infrastruktúra fejletlensége nemcsak Szerbiában és a térségben jellemző, hanem az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Izraelben, Finnországban, Németországban és Oroszországban is. A majdan megnyitandó regionális innovációs központok Szerbia minden egyes fiatalja számára nyitva állnak majd, mindenki ugyanazok a feltételek mellett veheti igénybe szolgáltatásaikat, függetlenül lakhelyétől – taglalta Nenad Popović.

A tárca nélküli miniszter elmondása szerint a köztársasági költségvetésben az innovációkra előirányzott összegeket idén ötszörösére növelték. Mint hozzátette, ennek okán az európai országok innovációs potenciálját felmérő kimutatásban Szerbia olyan országokat is megelőzött, mint amilyen Görögország, Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Románia és Litvánia.