2024. április 25., csütörtök

Méltánytalan bánásmód az anyákkal

A köztársasági kormány képviselői ígéretet tettek arra, hogy orvosolják az igazságtalanságokat

Miután napvilágot láttak a hírek, hogy a gyermekes családok anyagi támogatásáról szóló új törvény mentén megváltozott elszámolási szabályzat okán az állam megrövidíti a szülési szabadságon lévő nők egy részét, a kormány tisztségviselői bejelentették, hogy keresik a mindenki, vagy legalábbis a többség számára elfogadható megoldást. Mint az az elmúlt hetekben kiderült, azok az anyák, akik gyermekük világra hozatalát megelőzően nem voltak legalább 18 hónapot munkaviszonyban, adott esetben csupán 900 dinár juttatást kapnak az államtól.

A sajtónak nyilatkozva Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter a szóban forgó jogszabály pozitív intézkedéseit méltatta, külön kiemelvén, hogy a többgyermekes családok július 1-től az eddigiekhez képest jóval nagyobb támogatásra jogosultak.

– Másrészről azoknak az anyáknak a számára, akik a szülést megelőzően 18 hónapnál rövidebb ideig voltak munkaviszonyban, az állam nem térítheti meg a korábbi időszakban, bármilyen jogcímen megvalósított bevételük teljes egészét. Ez mindenhol így van a világban. Azzal persze egyetértek, hogy a 900 dinár rendkívül alacsony összeg, ezért ezt a kérdést mindenféleképpen meg kell vitatnia a kormánynak. Zoran Đorđević miniszter és munkatársai már keresik a lehetséges megoldást, amelynek mentén egyetlen anya sem kapna havi ezer dinárnál kevesebb juttatást, függetlenül attól, hogy mekkora az a bér, amelyet 18-al osztanak. Felelősségteljesen kezeljük ezt a témát, hiszen nem szeretnénk bizonyos szomszédos országok hibájába esni, vagyis olyan támogatási rendszert ígérni, amelyet később a hiányzó anyagiak okán nem tudunk megvalósítani. A cél az, hogy az állapotos, illetve a szülési szabadságon lévő nők életszínvonala megegyezzen az állapotosság, illetve a szülés előtti életszínvonalukkal – fogalmazott Đukić Dejanović.