2024. április 19., péntek

Megnyílt a celjei Gazdasági Vásár

Az idei rendezvény partnerországa Szerbia

– Az áru szabad áramlása érdekében meg kell nyitni a határokat, nem pedig vámakadályokat emelni – jelentette ki kedden Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter Celjében, az 51. Gazdasági Vásár (MOS) megnyitóján. Rámutatott arra, hogy a határokon való hosszú várakozás miatt növekednek a háttérköltségek, így nálunk ugyanazok a termékek 6 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint az Európai Unió országaiban. Az üzletembereknek lehetővé kell tenni, hogy könnyebben értékesítsék termékeiket, ezzel pedig versenyképesebbekké váljanak, így mind Szerbia, mind Szlovénia gazdasága sikeresebb lesz.

– Szlovénia a 9. exportpiacunk, a 10. külkereskedelmi partnerünk, a szerbiai beruházások tekintetében az első 10 ország között van, a befektetési projektumok számát tekintve pedig, Németország, Olaszország és Ausztria után, a 4. helyen. Először történt meg, hogy Szerbia és Szlovénia árucseréjének értéke meghaladta az egymilliárd eurót, és hogy Szerbiában 1400 szlovén cég van jelen, vállalataik 25 000 embert foglalkoztatnak nálunk – mondta Ljajić. Bejelentette, hogy cselekvési tervet készítenek a két ország együttműködésének javítása, a harmadik piacokon való közös fellépés és szerb–szlovén vállalatok megnyitása érdekében.

A nyugat-balkáni térségben sajnos nem tudjuk megoldani a múltból eredő összes politikai problémát, de kötelességünk, és képesek is vagyunk arra, hogy erősítsük a térség minden országának gazdasági és kereskedelmi együttműködését – fogalmazott Ljajić, és hozzáfűzte, hogy Szerbia tárt karokkal várja a szlovén vállalatokat.
Szlovénia legnagyobb nemzetközi ipari és vállalkozói vásárának megnyitóján Borut Pahor szlovén államfő is köszöntötte a megjelenteket. Az 51. MOS partnerországa Szerbia. Nemzeti standját – a tartományi kormány sajtóirodájának közleménye szerint – Đorđe Milićević, Vajdaság AT Kormányának alelnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi minisztérium, a tartományi kormány, valamint a szerbiai és a vajdasági gazdasági kamara szervezésében az idén Szerbia és Vajdaság vállalatai és gazdálkodói a lehető legjobb módon mutatják be gazdaságunkat. Celjei fellépésük remélhetőleg újabb üzleti együttműködési formákat eredményez. Milićević közölte, hogy Szerbia ma jó beruházási hely, és hogy a tartományi kormány számos támogatási intézkedéssel igyekszik minél több beruházót idevonzani, nem kis sikerrel, hiszen az év első felében

4,5 százalékkal növekedett a nemzeti össztermék.

Szerbia nemzeti standján 22 vállalat, valamint az ország számos idegenforgalmi szervezete mutatkozott be.