2024. március 29., péntek

Vajdasági finomságok

Százharminc kiállító vett részt az Újvidéken megtartott gasztrofesztiválon

Nagy volt az érdeklődés a Vajdasági ízek elnevezésű gasztrofesztivál iránt, amelyet a hétvégén tartottak meg Újvidéken, a Limáni parkban. A fesztiválon, melynek célja az autentikus vajdasági konyha népszerűsítése, 130 kiállító vett részt, közel kétszer annyian, mint tavaly. A felhozatal igen széleskörű volt, így a látogatók kedvükre válogathattak a finomabbnál finomabb ételek és italok közül. Házias receptek alapján készült pörkölt, paprikás, sült kolbász, káposzta, hal, különféle tészták, sajtok, valamint kalácsok, édességek, borok, pálinkák, természetes szörpök, organikus és vegán ételek szerepeltek a kínálatban. A kiváló minőségű ételek és italok mellett a fesztiválon főzőversenyt, kirakodóvásárt, zenei programokat tartottak, a legkisebbek számára pedig játszóházat is szerveztek.

Fehér Ildikó felvétele

Fehér Ildikó felvétele

− Igyekeztünk egész Vajdaság területéről meghívni azokat a kistermelőket, akik hagyományos és egészséges módon állítják elő termékeiket. E térségnek kitűnő minőségű termékei vannak, például a húsfeldolgozás terén, így a fesztiválon megtalálható a híres vajdasági kulen is. A sajtkészítők is jelen vannak a fesztiválon, tehén-, birka- és kecskesajt szerepel a kínálatban, az utóbbi előállítása igen elterjedt Vajdaságban. A felhozatalban szerepelnek olyan termékek is, amelyek 10–20 évvel ezelőtt nem voltak olyan aktuálisak, mint manapság, ezek a hidegen sajtolt olajok: a mákolaj, a mogyoróolaj, a tökolaj. Ezek olyan újdonságok, melyek lassan gasztronómiai trendekké válnak, és a vajdasági konyhába is belopják magukat. A fesztivál keretén belül bemutatkoznak a vajdasági bor- és sörkészítők, valamint organikus termékek kínálata is szerepelt a palettán, hiszen Vajdaság az organikus termékek előállításában előnyben van az ország többi részéhez viszonyítva – hangsúlyozta Nataša Budisavljević Radišić, a fesztivál szervezője.

A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a polgárok a hétvégi ebédet egy kicsit más környezetben fogyasszák el, a széleskörű kínálatban pedig mindenki megtalálhatta magának a legfinomabb ízeket.