2024. április 20., szombat

Szüreti táncok

Bácsfeketehegyen szüreti napokat tartottak

Pénteken este megkezdődött a 47. Bácsfeketehegyi Szüreti Napok rendezvénysorozat. A három napos esemény hagyományosan a szórványból érkező néptáncosok találkozójával vette kezdetét. Ez alkalommal Udvarszállásról, Torontálvásárhelyről, Mitrovicáról, Tordáról és Törökkanizsáról érkeztek fellépők. Az eseményen tiszteletüket tették a vajdasági magyar közélet jeles személyiségei is, többek között Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Halasi Szabolcs, a tartományi felsőoktatási titkárság segédtitkára, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke és Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

Színpadon a bácsfeketehegyi ovis néptáncosok és a Juhász-zenekar (Lakatos János felvétele)

Színpadon a bácsfeketehegyi ovis néptáncosok és a Juhász-zenekar (Lakatos János felvétele)

Az egybegyűlteket elsőként Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondott beszédet. Pásztor elmondta, hogy a szüret nagyon fontos esemény, amelyen egybekapcsolódik a munka és az ünnep.

– A szüret az életről, a termésről szól, éppen ezért jelentős szimbólum. A XVI–XVII. században még a törvénykezés is szünetelt a szüret ideje alatt Magyarországon. Ez is azt mutatja, hogy a szüret a magyarság történetében, a magyar kultúra és hagyomány világában kiemelt helyet tölt be – mondta a képviselő, majd szólt a vajdasági magyarság jelenlegi helyzetéről is. Véleménye szerint egy cikk már 30 évvel ezelőtt is a vajdasági magyarság végnapjairól értekezett, viszont még a mai napig itt vagyunk, és noha megtépázva, de „jövőbe vetett hittel és eredményekkel a hátunk mögött”. A képviselő arra kérte a jelenlévőket, hogy higgyenek az itt maradásban és a megmaradásban, s ezért november negyedikén tegyenek azért, hogy olyan nemzeti tanácsunk legyen, amely tesz a magyar kultúráért, oktatásért és tájékoztatásért.

A néptánccsoportok fellépése után táncházra került sor a Kultúrotthonban. A szüreti napok szombaton és vasárnap is folytatódott.