2024. március 28., csütörtök

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek Muzslyán

Falunap és templombúcsú volt a hétvégén a bánáti Muzslyán. Idén szerényebben ünnepeltek, mint egykor, de most is több száz vendég érkezett.
A környékbeli magyarlakta településekről jöttek a legtöbben. Sok elszármazott is ezeken a napokon látogat haza a szülőfalujába. Ilyenkor megtelik a Mária Szent Neve plébániatemplom.
A hét és félezer lakosú közép-bánáti településen élők legkedveltebb ünnepe a búcsú. Egykor ilyenkor meszelték a házakat, rendezték a ház elejét.

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

Sok elszármazott ilyenkor hazalátogat (Kecskés István felvétele)

Sok elszármazott ilyenkor hazalátogat (Kecskés István felvétele)

– Most is nagy szeretettel várjuk a vendégeket. Sajnos, most már, akik gazdák voltak, lassan vendégek lesznek, mert rengetegen kivándorolnak – mondja Palatinus Ervin tanácselnök. 
A művelődési műsorban – a helybélieken kívül – felléptek a tordai, a magyarcsernyei, a szentmihályi és a pacséri műkedvelők. A csirkepaprikás-főző verseny mellett az idén birkapaprikás-főző verseny is volt.

– A főzőverseny nem csak a főzésből áll. Egy közösség összekovácsolódását is jelenti, mert főzés közben az emberek társalognak, érdeklődnek egymás sorsa iránt. Különböző településekről vannak itt versenyzők az idén is. Szeretnénk tudni, hogy másfele mi a helyzet. Elbeszélgetünk főzés közben – mondja Bíró István szervező, a RÉMUSZ hagyományápoló egyesület vezetője.

Muzslya lakossága egyre inkább elöregszik, és a segélyszervezetek munkájára nagy szükség van. Nem véletlen, hogy a helyi közösség egyik idei díjazottja a Vöröskereszt helyi szervezete volt. Ahogy Szalma Károly elnöktől hallottuk, havonta egyszer szerveznek ruhaosztást, amikor ezer kilogrammnyi használt ruha is gazdára talál. A másik hónapban pedig betegeket és idős embereket látogatnak meg.

Több zenei és sportrendezvény volt. Az idén is elkészült a muzslyai amatőr képzőművészek óriásfestménye, melyet hagyományosan a falunak ajándékoznak. Természetesen nem maradt el a kirakodóvásár sem.