2024. április 23., kedd
NEMZETEK LIGÁJA

Szerbia győzelemmel, Magyarország vereséggel rajtolt

Új korszak kezdődhet a Luis Enrique-érával – Izland totális káoszban

A barátságos meccsek kísérletezéseit felváltva ezúttal az Európai Labdarúgó-szövetség új versenysorozatáé volt a főszerep a válogatottmérkőzések hétvégéjén. A Nemzetek Ligája bonyolult rendszere valószínűleg csak az első kiírás végeztével tisztázódik le sokak előtt. A komplikált lebonyolítással nemcsak a szurkolóknak, de maguknak a játékosoknak is meggyűlik a baja. Minderről Harry Maguire vallott, aki egy interjúban elárulta, hogy hiába próbálta neki elmagyarázni Gareth Southgate szövetségi kapitány az NL különbözői fázisait, nem sikerült százszázalékosan megértenie a működését. Ennek ellenére a Leicester City védője pályára lépett Spanyolország ellen, s így tesz majd a következő alkalommal is, amikor Anglia Modrićékkal mérkőzik.

Annyiban mégis jót tesz a futballközegnek a Nemzetek Ligája, hogy a teljesen érdektelen felkészülési eseményeket egy fokkal komolyabbra váltották, adott esetben egészen parázs és szemkápráztató összetűzéseket is követhetünk a különböző divíziókban. Valami ilyesmi történt Svájc és Izland találkozásakor. A 2016-os Eb-n a köztudatba berobbanó izlandi csapatnak ezúttal nem jött ki a lépés, és megsemmisítő vereséget szenvedtek a Shaqirit sorai között tudó válogatottól. Bár az első félidőben „csak” 2:0 volt az eredmény, a végére totális káoszba fulladt a szigetországiak védelme, így 6:0-val zártak a csapatok.

Az ítélet: büntető! (Fotó: Beta/AP)

Az ítélet: büntető! (Fotó: Beta/AP)

Az oroszországi világbajnokságról lemaradó, de továbbra is az elitbe tartozó és a legfelsőbb osztályban versengő Olaszország Roberto Mancinivel a padján Lengyelországgal remizett. Sokáig úgy tűnt, Insigne és társai szégyenben maradnak, és hiába az új edző különös, zenebonával teletűzdelt tréningje, még gólt sem rúg az Azzurri, Jorginho a 78. percben döntetlenre hozta a találkozást. Buffonék generációja után nagy bajban lehet az olasz labdarúgás, egyelőre nem pozitívak az előjelek, de a négyszeres vb-győztes országot sohasem szabad leírni. Még kissé szereptévesztésben vannak, ám ha visszatalálnak az identitásukat is jelképező catenaccióig, a taktikus és védekező foci szerelmesei újra élvezhetik a Kékek fellépéseit.

A Nemzetek Ligájában négy Európa-bajnoki helyet is meg lehet szerezni. Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában megmérkőznek az indulási jogért, valójában viszont azok a csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről.

Szerbia kapufára játszott, mégis nyert

Pénteken este egy egészen fura mérkőzésen szerezte meg a kötelező három pontot Szerbia nemzeti válogatottja a C divízió 4. csoportjában Litvánia ellen. A meccsen egyértelműen a Sasok uralkodtak, kétszer annyiszor veszélyeztettek, mint az ellenfél és a labda is náluk járt többet. Azt viszont talán elfelejtették Mladen Krstajić tanítványai, hogy a futball nem pontozásos rendszer alapján működik, hiszen a kapufákért nem jár sem tus, sem találat. Az első félidőben a 38. percben bekövetkező fordulatig már kétszer eltalálták a kapu oldalát, mígnem Bobby Madden skót játékvezető jogos büntetőt ítélt Szerbiának. A tizenegyest Dušan Tadić értékesítette. Szerbia a vezetés birtokában sem vett vissza a tempóból, s a litvánok szövetségi kapitánya hiába próbálta meg felrázni a középpályát, a legnagyobb sanszok továbbra is a vendégek előtt adódtak. Egy újabb, ezúttal a kapu felső részét telibe találó löket bebiztosíthatta volna a győzelmet, de a léc ezúttal is kifogott a szerb támadókon. A 83. minutumban másodszor is büntetőrúgást végezhetett Tadić, ezúttal azonban jó helyre vetődött Šetkus, így megmaradt a minimális előny. A végjátékban mindez megbosszulhatta volna magát, hiszen kontratámadásból Litvánia többször is egyenlítési lehetőséghez jutott, a hármas sípszó elhangzásakor mégis a szerbek örülhettek. A gólszerző alapvetően pozitívan vélekedett az összecsapást követő interjúban, de figyelmeztetett arra, hogy ha legközelebb sem sikerül időben lezárni a mérkőzést, könnyen pórul járhatnak. „Mindkét játékrészben jobban játszottunk, megérdemelten nyertünk, de amikor kihagytam a második tizenegyest, úgy érzem, kicsit megrogytunk. Fontos a három pont, de mindenképpen elemeznünk kell a mostani szereplést, hogy legközelebb ne kerüljünk ilyen szituációba” – mondta az Ajax támadója.

Szerbia következő ellenfele Románia lesz, a találkozót ma 20 óra 45 perckor kezdik a Partizan pályáján.

Vilnius: Litvánia–Szerbia 0:1 (0:1)

LFF Stadion, vezette: Bobby Madden (skót). Gólszerző: Tadić a 38. percben.

Litvánia: Šetkus – Klimavičius, A. Jankauskas, Žulpa, Vaitkunas – Novikovas, Slivka, Kuklys (Vorobjovas, 46.), Verbickas (Serbnas, 72.), Černych – Baravykas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas.

Szerbia: Dmitrović – Rukavina, Veljković, Rodić (Kolarov, 77.), Milenković – Maksimović, Matić (Lukić, 82.) – A. Živković, Tadić, Kostić (Radonjić, 90.) – A. Mitrović. Szövetségi kapitány: Mladen Krstajić.

Kleinheisler sem tett csodát (Fotó: Beta/AP)

Kleinheisler sem tett csodát (Fotó: Beta/AP)

Rossi vereséggel debütált

Nem sikerült jól Marco Rossi szövetségi kapitányként való bemutatkozása, hiszen a magyar válogatott története első Nemzetek Ligája-összecsapásán minimális vereséget szenvedett a finnországi Tamperében.

Az ilyentájt már hűvös finn időjárásban még bele sem melegedett a magyar válogatott a meccs iramába, máris kapott egy pofont: az első negyedórában több hibát is elkövető védelmen a hetedik percben Teemu Pukki rohant át egy hátulról felívelt labdával, s a Sevillát és Schalkét is megjárt támadó Kádár Tamáson átküzdve magát, Gulácsi mellett a hálóba passzolt.

A korai finn nyomulás húsz percig tartott ki, ettől kezdve többé-kevésbé a magyar fiúk irányították a játék menetét – a fordulatot Stieber 21. percben elengedett, félig-meddig veszélyes, kapu fölé szálló lövése jelezte. Igaz, a csatár még a szünet előtt élesebb helyzetben, szép akció végén is próbálkozhatott, de a lapos lövés csak a rövid sarok oldalhálójába vágódott. Egy szögletnél aztán Lang Ádámot hagyták üresen, ám a védő kapásból a felső léc fölé bombázott. A széleken is egyértelműen a magyarok voltak aktívabbak, a pihenőig azonban nem volt Hradecky portája felé tartó magyar próbálkozás.

Az első, kaput találó magyar lövésre az 56. percig kellett várni, ekkor a vidis Kovács István hozta közvetlen ziccerbe Szalai Ádámot, ám a Hoffenheim nagy csatára közelről, ballal a finn hálóőrbe vágta a labdát. A legnagyobb piros-fehér helyzet után még akadt néhány lehetősége Rossi legénységének, míg a skandinávok a második félidőben kétszer is eltalálták a kapufát, de a lefújásig nem született több gól. A mutatott játék alapján Magyarország talán megérdemelte volna a döntetlent, ám a kihagyott helyzetek megbüntették a csapatot.

A C divízió 2. csoportjának másik mérkőzésén Görögország idegenben verte Észtországot, ugyancsak egyetlen találattal.

Tampere: Finnország–Magyarország 1:0 (1:0)

Ratina Stadion, 10 220 néző, vezette: Gediminas Mažeika (litván). Gólszerző: Teemu Pukki a 7. percben.

Finnország: Hradecky – Uronen (Granlund, 45+1.), Arajuuri, Toivio, Raitala – Soiri (Taylor, 85.), Schüller (Sparv, 63.), Kauko, Lod – Pukki, Tuominen. Szövetségi kapitány: Markku Kanerva.

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Kádár, Fiola – Sallai (Eppel, 72.), Pátkai, Kovács (Kalmár, 61.), Kleinheisler – Szalai, Stieber (Varga, 54.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

De Gea Kane lövését stoppolta (Fotó: Beta/AP)

De Gea Kane lövését stoppolta (Fotó: Beta/AP)

Luis Enrique kockáztatott, és nyert

A kerethirdetésnél sok kritika érte a Barcelona korábbi sztáredzőjét, ám az első Nemzete Ligája-meccs után többen elhallgattak, hiszen úgy tűnik, Luis Enrique nem a semmibe beszélt: a spanyol futballválogatott háza táján valóban új korszak kezdődhet. Bár Marcus Rashford góljával az angolok szereztek vezetést, a szinte végig fölényben futballozó spanyolok még a szünet előtt fordítottak, később pedig már nem változott az eredmény. Rodrigo előbb gólpasszt adott Saúl Nigueznek, majd a 32. minutumban ő maga is eredményes tudott lenni, amikor Thiago Alcántara szabadrúgására mozdult be jó időben, és gurított Pickford hálójába. A második félidő baljós előjelekkel kezdődött, amikor Luke Shaw pár pillanatra az eszméletét is elveszítette egy Dani Carvajallal való ütközést követően. Azóta kiderült, hogy a Manchester United hátvédje szerencsére jól van, már az öltözőben értesítette családját a történtekről, és a gyógyulás útjára lépett. A hosszas ápolás miatt a játékvezető több mint tíz percet hosszabbított. Angliának mindez jól jött, a 97. percben döntetlenre javíthatták volna az állást, de a játékvezető a kapus akadályozása miatt nem adta meg Danny Welbeck szabályosnak tűnő gólját.

Az A liga 4. csoportjában Horvátország a harmadik együttes, a friss világbajnoki ezüstérmes és a La Roja kedden mérik össze erejüket.

London: Anglia–Spanyolország 1:2 (1:2)

Wembley Stadion, 81 392 néző, vezette: Makkelie (holland). Gólszerzők: Rashford a 11., illetve Saúl a 13. és Rodrigo a 32. percben.

Anglia: Pickford – Maguire, Stones, Gomez – Trippier, Henderson (Dier, 64.), Alli, Lingard, Shaw (Rose 53.) – Kane, Rashford (Welbeck, 94.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Spanyolország: De Gea – Carvajal, Nacho, Ramos, Alonso (Martinez, 87.) – Thiago (Sergi Roberto, 80.), Busquets, Saúl, Rodrigo, Iago Aspas (Asensio, 68.), Isco. Szövetségikapitány: Luis Enrique.