2024. április 25., csütörtök
MOTO GP

Dovizioso hazai sikere

A silverstone-i forduló két héttel korábbi törlése után a Misanóban rendezett San Marinó-i Nagydíjon az élet visszaállt a normális kerékvágásba a Moto GP-ben, s a száraz hétvége során a két Ducati és Marc Márquez magasodtak ki a mezőnyből.

San Marino Andrea Dovizioso győzelmét hozta, a hazai közönség nagy örömére (Fotó: Beta/AP)

San Marino Andrea Dovizioso győzelmét hozta, a hazai közönség nagy örömére (Fotó: Beta/AP)

Az első rajthelyet Jorge Lorenzo szerezte meg, akitől pár körrel a rajt után átvette a vezetést csapattársa, Andrea Dovizioso. Az olasz innentől lélegzetvételnyi előnyben motorozott, miközben Lorenzo és Márquez az egymással való csatával voltak elfoglalva, a többiek pedig már jelentősebb lemaradással követték őket. A hajrára aztán Dovizioso tempója kissé visszaesett, így két üldözője közeledni kezdett rá, összecsapás helyett azonban két körrel a leintés előtt Lorenzo elesett a második helyről, s csak a pontszerző helyeken kívül tudott visszaállni.

Dovizioso így végül behúzta a győzelmet Misanóban, ahol az elmúlt tíz évből mindössze egy dobogót tudott felmutatni. Márquez elégedett lehetett a második hellyel, hiszen hat futammal a vége előtt 67 pontos előnyét már csak valami hallatlan hibasorozattal veszítheti el. A dobogóra pedig végül még Cal Crutchlow fért fel, áprilisi argentínai diadala óta először.

Teljes lehetett az olasz öröm a hétvégén, hiszen a Moto 2-ben Francesco Bagnaia, a Moto 3-ban pedig Lorenzo Dalla Porta révén szintén hazai győzelem született.

A San Marinó-i Nagydíj végeredménye: 1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 42:05,426, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +2,8 másodperc hátrány, 3. Cal Crutchlow (brit, LCR Honda) +7,2 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 221 pont, 2. Dovizioso 154, 3. Rossi 151 stb.