2024. április 24., szerda

Megtámadta a kurd-arab koalíció a szíriai lázadók utolsó fellegvárát

Halálos áldozatai is vannak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által is támogatott kurd-arab szövetség hétfői újabb támadásának, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik utolsó szíriai enklávéjában hajtott végre - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), a történteket a koalíció egyik parancsnoka is megerősítette.

A Demokratikus Szíriai Erők (FDS) nevű arab-kurd mozgalom hónapok óta támadja az IÁ által elfoglalt területeket, többek közt Deir-ez-Zór tartományban, ahonnan visszaszorították őket az iraki határ mellett lévő Hadzsínig.

"Az FDS megindította a támadást az IÁ utolsó bástyája ellen Hadzsínban, amelyben légi segítséget kap a nemzetközi koalíciótól is" - közölte a szövetség egy magát megnevezni nem akaró képviselője az AFP francia hírügynökséggel és hozzátette, hogy a nemzetközi koalíció légitámadásokat hajt végre, ők pedig a szárazföldön nyomulnak előre.

A Hadzsín elleni támadásban csaknem tizenöt dzsihadista vesztette életét - hivatkozott az AFP ugyanerre a forrásra, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma az offenzíva végére emelkedhet.

Az OSDH megerősítette a hétfői támadást, hozzátéve, hogy "súlyos harcok" folynak a környéken.

"Az FDS a stratégiailag fontos körzetek megszerzésével folyosót tudott nyitni a városban, ezen keresztül a polgári lakosok távozhatnak" - közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

Hozzátette, hogy ezek a szárazföldi és légi úton végrehajtott katonai akciók az utóbbi hónapok leghevesebb hadműveletei voltak.

Miután 2014-ben az Iszlám Állam viharos gyorsasággal foglalta el Irak és Szíria egyes részeit, ahol a kalifátust is kikiáltotta, a terroristacsoport azóta visszaszorult Szíria középső és keleti részére és az ország területének csupán 3 százalékát tartja továbbra is fennhatósága alatt, az OSDH értesülései szerint.

Az IÁ vezetője, Abú Bakr al-Bagdádi augusztus végén "szent háborúra" szólította fel harcosait egy videofelvételben.

"A kalifátus meg fog maradni (...), és nemcsak Hadzsínban" - jelentette ki ebben.

A szíriai belháborúnak a sajtóban idézett adatok szerint már több mint 350 000 halálos áldozata van, és több millió ember kényszerült elmenekülni hazájából.