2024. április 25., csütörtök

Kis emelés nagy csomaggal

A szakszervezetek szerint a minimálbérnek el kell érnie a minimális fogyasztói kosár értékét

A szociális gazdasági tanács kormányképviselői és a Munkaadók Uniójának képviselői megegyeztek, a 2019. évre 155 dináros minimális órabérről nyújtanak be javaslatot a kormányhoz. A szakszervezetek ezt az összeget nem támogatták, a jelenlegi 143 dináros minimális órabér 10 százalékos emelését követelték. Ennek ellenére rámutattak, már évek óta törekednek arra, hogy a minimális havi fizetés elérje a minimális fogyasztókosár értékét, most először mutatkozik hajlandóság arra, hogy a közeljövőben erre sor kerüljön. A kormány ugyanis egy törvénycsomag módosítását irányozta elő, ami ezt a törekvést szorgalmazza majd.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Szakszervezet elnöke kiemelte, hosszú évek után a szociális-gazdasági tanácson belül végre szociális párbeszéd folyik, illetve hajlandóság mutatkozik a gondok megoldására. Elmondta, a szakszervezetek javaslata ugyan a minimális órabér 10 százalékának emelése volt, de ebből a kormány csupán 8,6 százalékot hagyott jóvá. A szakszervezetek rámutattak arra, ha a minimális havi bérek három éven belül nem érik el a minimális fogyasztói kosár szintjét, munkaerő nélkül marad az ország.

Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke arra is rámutatott, hogy ezzel az emeléssel a minimális fogyasztói kosár mintegy 70 százalékát kapják majd kézhez azok, akik hónapról hónapra minimálbérből próbálnak megélni. Százalékarányban az elmúlt három évben ugyan 28 százalékkal nőtt a minimálbér, mégsem nevezhető nagy növekedésnek, hiszen az alap korábban is alacsony volt. Ám ez alatt az időszak alatt került a minimális órabér 1 euró fölé, az új órabérrel 1,3 euró lesz.

Bár a minimálbérről nem született megegyezés, a munkások életkörülményeinek javítását senki sem vitatta el. Miloš Nenezić, a Munkaadók Uniójának elnöke kiemelte, hogy a munkaadók nem szeretnék ha a munkásaik rosszul élnének, hiszen csak elégedett munkásokkal lehet gyarapodni, fejlődni. Számukra nem a minimálbér a legmeghatározóbb, még annak tudatában sem, hogy a mintegy 300 ezer minimálbérből élő munkás közül 250 ezer a magánszférában dolgozik, hanem a vállalkozói hangulat módosítására, a felesleges terhek megszüntetésére van szükség, így a parafiskális járulékok megszüntetésére. Erre kaptak a kormánytól ígéretet. A következő időszakban több törvényt is módosítani szeretnének, s ez Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentése szerint jobb vállalkozói hangulatot, erősebb gazdasági emelkedést eredményez, ennek köszönhetően javul a polgárok életszínvonala.

A miniszter elmondta, jelenleg a havi járandóság mintegy 24 880 dinár, ám a 155 dináros minimális órabérrel 2019-től már 27022 dinárra módosul. Ezt ő kompromisszumos megoldásnak nevezte, azzal, hogy a következő időszakban számos olyan módosításra kerül sor, amitől a gazdaság is fellélegezhet. Az egyik a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvény hatályon kívül helyezése. Hasonló eredményeket, mindenekelőtt a fogyasztás növekedését várják a közvállalatokban, illetve a közszférában dolgozók fizetésének kifagyasztását. Mali elmondta, készül a fizetési osztályokról szóló törvényrendelkezés a közszférában dolgozók számára, így hamarosan ez a kérdés is megfelelő mederbe terelődik. Ugyanakkor számos, gazdaságot érintő törvény is módosul. Egy törvénybe foglalnák a különböző járulékok, díjak szabályozását. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy meg akarják szüntetni az előre nem tervezhető külön járulékokat, hogy a vállalkozók áttekinthető gazdasági környezetben dolgozhassanak, előre tervezhessenek. Ugyanakkor a fizetéseket is szeretnék felszabadítani a különböző terhektől. A vállalkozói szellemet szeretnék támogatni, hogy növekedhessen az életszínvonal is.

A pénzügyminiszter ezúttal nem részletezte, milyen törvénycsomag várható, türelemre intette az újságírókat október 1-jéig, amikor majd részletesen beszámol minden törvénymódosításról, ami állítólag többek között ahhoz is hozzájárul, hogy tovább növekedhessen a minimálbér.