2024. április 20., szombat

Lista čekanja u dve predškolske ustanove u Bačkoj Topoli

U opštini Bačke Topole 223 dece pohađa predškolsku ustanovu - Sve više njih bira celodnevni boravak

Predškolska ustanova Bambi u opštini Bačke Topole ove godine ima 39 grupa i 756 upisanih polaznika. Interesovanje prema celodnevnom boravku raste, jer roditelji koji su u radnom odnosu traže da se njihova deca upišu u taj boravak - saznali smo od direktorice ustanove Bambi, Timee Fenjsaroši Fekete.

-Mi primamo decu od njihove prve godine i bavimo se njima do polaska u školu. Ove godine je upisano znatno više dece uzrasta 2-3 godine. Razlog za potraživanjem celodnevnog boravka je i to što su i bake i deke još u radnom odnosu i ne mogu čuvati unučiće. Takođe je teško naći osobu koja će adekvatno da čuva dete.

-U obdanište u ulici Dunav je upisano 267 dece, dok u ustanovu ,,Hofeherke“ 109. U ovim grupama smo morali napraviti i listu čekanja.

-U obdaništu „Gorica“ imamo 56 dece, od toga 26 predškolaca. U Staroj Moravici se kolege vaspitači bave sa 112 dece, od toga su 4 predškolska odeljenja i jedna grupa jaslice. U Pačiru rade sa 36 dece na dva jezika, od toga je 18 predškolske dece. U Krivaji 10 dece pohađa predškolsku ustanovu, od toga su 4 u pripremnoj grupi. U Tomislavcima od 11 upsanih 3 su u pripremnoj grupi. U Bajši od 38 dece 19 su predškolskog uzrasta, u Gunarošu od 31 će dogodine u školu njih 11. U Njegoševu od 13, ima dvoje predškolaca. U Panoniji od 10, dvoje su predškolci. U Bačkoj Topoli na dva mesta je organizovan prijem dece u jaslice. U mnogim mestima radimo punim kapacitetom.

-Za dnevni boravak primamo decu od 5.30-15.30. Deca u celodnevni boravak treba da stignu najkasnije do 7.30, jer zaključavamo kapije iz bezbednosnih razloga sve do 13.30. Doručak je od 7.30-8.30, zatim imamo slobodne aktivnosti, zatim prema uzrastu određene aktivnosti. U podne je ručak, zatim odmor do 13.30. Posle toga sledi užina i odlazak kućama.

Pitali smo za radnu snagu, da li je dovoljna za ovakve aktivnosti.

-Stopiranje prijema novih zaposlenih nam ne olakšava posao, ali se trudimo da se organizujemo. Za predškolsku ustanovu na senćanskom putu je veliko interesovanje i veoma je popularna, ne samo zbog posebnog okruženja, već i zbog posebnosti osoblja -rekla nam je direktorka.