2024. március 29., péntek
MATICA SRPSKA GALÉRIA

Egy helyen száz

A Száz válogatott című tárlatot, amellyel a művészetkedvelőknek a Matica srpska Galériában bemutatták a Vajdasági Bank műgyűjteményének alkotásait, csütörtökön este Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter nyitotta meg dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Galéria igazgatónője és Predrag Mihajlović, a bank képviselője jelenlétében.

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a XX. század második felében alkotók jeles műveire (Bozsoki Valéria)

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a XX. század második felében alkotók jeles műveire (Bozsoki Valéria)

Ez a kiállítás a Vajdasági Bank és a galéria közötti, Felelősen a kultúrában nevű közös projektumnak a koronája, amelynek keretében a bank 800 műalkotását vették számba, becsülték fel és katalogizálták.

Az elmúlt két évben a kollekciónak csupán egy részét mutatták be Újvidék érdeklődő polgárainak, valamint Belgrádban, a Nemzeti Bankban. Vajdaság-szerte a művészetkedvelőknek is alkalmuk volt megtekinteni ezeket a műveket vándorkiállítás keretében, amely Karavánkiállítás néven eljutott Kragujevacra, Čačakra, Apatinba, Nagybecskerekre és Szabadkára.

Az újvidéki tárlat megnyitóján a bank műgyűjteményéből több mint száz, különféle stílusú, technikájú alkotást láthattunk a XX. század második feléből olyan jeles, vajdasági festőktől, mint Milan Konjović, Đorđe Tabaković, Jovana Popović Benišek, Stojana Trumić, Nikola Graovac, Boško Petrović, Stevan Maksimović, Milivoj Nikolajević, Ankica Oprešnik, Milan Kerac, Zdravko Mandić, Sava Stojkov, Bogomil Karlavaris, Petar Mojak és mások.

A Száz válogatott nevű tárlat megtekinthető szeptember 20-áig, szombatonként a kurrátorok, 14-én pedig a múzeumi munkatárs magyarázatával is.