2024. április 18., csütörtök

Új lehetőség a fiataloknak

Megnyílt Magyarkanizsa első közösségi munkatere

A magyarkanizsai Ifjúsági Központ emeletén lévő igencsak takaros helyiségekben az elkövetkezőkben a vállalkozó kedvű fiatalok számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy elindíthassák vállalkozásukat, kidolgozhassák üzleti ötleteiket, ugyanakkor a szabadúszó tevékenységet folytatók számára is megfelelő teret és felszerelést kínálnak majd.

A megnyitóünnepség díszvendége Otto Rath volt (Horváth Zsolt felvétele)

A megnyitóünnepség díszvendége Otto Rath volt (Horváth Zsolt felvétele)

A közösségi munkateret január elsejéig díjmentesen használhatják a fiatal vállalkozók, utána pedig szimbolikus díjat kell majd kifizetniük a helyiségek használatáért – nyilatkozta napilapunknak Ivanović Laura, a Youmig Duna menti országokat érintő projektum magyarkanizsai koordinátora, a közösségi munkatér vezetője, hozzátéve, a felszerelt konyhával, mellékhelyiségekkel és internetcsatlakozással rendelkező közösségi munkatér kialakítására a helyet a magyarkanizsai önkormányzat biztosította.

Térségünkben mind népszerűbbek a coworking helyek, amelyek közül az észak-bánáti Mokrin településen lévő Mokrin House az egyik leghíresebb, de Szabadkán és Zentán, valamint Szerbia több városában is létezik ilyen közösségi munkaterület. A megnyitóra ezeknek a képviselői is ellátogattak. Branislava Vrandić fotósként és grafikai tervezőművészként dolgozik a Mokrin House égisze alatt. Az észak-bánáti faluban lévő kreatív hely abban különbözik a „hagyományos” közösségi munkaterektől, hogy az itteni fiatalok falusi környezetben élnek a coworking hely adta korszerű technológiai lehetőségekkel. A két évvel ezelőtt megnyílt munkatér rendkívül népszerű, és jelenleg a világ minden tájáról dolgoznak itt fiatalok – ecsetelte Branislava, aki elmondta, hogy a rendelkezésükre álló korszerű berendezések és hely mellett szállás- és étkezési lehetőséget is adnak.

A megnyitó díszvendégeként Otto Rath az egyik első grazi, magánkézben lévő coworking space alapító tagjaként a közösségi munkaterek jelentőségéről és kialakítási módjáról beszélt az egybegyűlteknek, a megnyitó zenei részében pedig Szerda Árpád vajdasági magyar zenész lépett fel.