2024. április 24., szerda

Növekedett az óvodások és a csoportok száma

Az adai Čika Jova Zmaj iskoláskor előtti intézményben az elmúlt évhez képest növekedett a növendékek, illetve a bölcsődei csoportok száma is. Az intézményben 437 kisgyermek kezdte meg az új tanévet tíz óvodai és bölcsődei épületben Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton. Az új tanévre Moholon felújították a bölcsődét, illetve hamarosan várható Adán a gunarasi óvoda ablakainak cseréje is – tudtuk meg Nataša Popov igazgatótól.

Az adai óvoda az ország egyik legjobb iskoláskor előtti intézményének számít (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai óvoda az ország egyik legjobb iskoláskor előtti intézményének számít (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az új tanévben egy bölcsődei csoporttal több van, mint tavaly. Az elmúlt évben 25 óvodai és bölcsődei csoportunk volt, az idén 26 lett, mivel több a kisgyerek, ami nagyon jó és reménykeltő a jövőt illetően. Az új csoportba 2-3 éves kisgyerekek járnak. Emellett minden csoportban magasabb a gyerekek létszáma az elmúlt évhez viszonyítva. Az új tanévet 437 gyermekkel kezdtük el – magyarázta Nataša Popov igazgató.

– Az alapító, Ada község önkormányzata engedélyezte az új csoport megnyitását, ahova alkalmaztunk egy egészségügyi nővér végzettségű nevelőt, valamint a meglévő alkalmazottak közül, belső átszervezéssel biztosítottuk az óvónőt. Az intézmény dolgozóinak száma az egészségügyi nővért leszámítva változatlan. A közszférában zajló létszámcsökkentés miatt azonban az idén három munkahelyet elveszítettünk. Nagyon sajnálom, hogy nincs segédszemélyzetünk, ezért úgy kell boldogulnunk, ahogyan tudunk, ami gondot okoz. Az óvodai és bölcsődei tartózkodás díja változatlan marad az év végig. Az egész napos tartózkodás havonta 4800 dinárba kerül a bölcsődében, a végzős növendékeknek az állami támogatásnak köszönhetően 3900 dinárba. Az óvodáért havonta 2000 dinárt kell fizetni, a végzős gyerekeknek pedig az állami támogatásnak köszönhetően 950 dinárt. Azt tapasztaljuk, hogy sok szülő íratta egész napos tartózkodásra, vagyis bölcsődébe a gyerekét. Szerintem amiatt, mert a díjszabás elfogadható, valamint a gyerekek 5.30-tól 15.30-ig tartózkodhatnak az intézményben, ami kedvez a szülőknek, akiknek így nem kell más megoldást keresniük, illetve a nagyszülőket megkérniük arra, hogy vigyázzanak a csemetéikre, vagy esetleg dadát alkalmazniuk. Több növendékünk van az egész napos tartózkodáson, mint korábban, a csoportok teljesen fel vannak töltve. A tartalékból emiatt újabb kiságyakat kellett felállítanunk annak érdekében, hogy minden gyereket elhelyezhessünk – közölte az igazgató, aki beszélt az óvodai épületekben elvégzett és tervezett fejlesztésekről is.

– A nyári szünet alatt belülről felújítottuk a moholi bölcsődét. A tartományi oktatási titkárságnál pályáztunk fali- és padlócsempére, amit meg is kaptunk. Az épületben 1100 négyzetméternyi csempét helyeztünk fel a mosdókban, a folyosókon és a konyhában. Teljesen megújultak a mosdók, kicseréltük a mosdótálakat és a vécécsészéket is. A renoválást kibővítettük a víz- és szennyvízelvezető csatorna cseréjével, valamint belülről bemeszeltettük az épületet, amelyet így teljesen rendbe tettünk. Az idén tervben volt, de nem végeztük el Adán a központi épületben a víz- és szennyvízcsatorna-hálózat felújítását. A tíz óvodai épület felszereltségét illetően arra törekszünk, hogy ami szerepel a fejlesztési tervben, azt elvégezzük. Az ősz végére két udvarban új játékszereket szereltetünk fel, és remélhetőleg kicseréltetjük az ablakokat Adán a gunarasi óvodaépületen. Nagyon büszke vagyok arra, hogy tavaly decemberben az országos ellenőrzésen az intézményünk a legmagasabb, négyes értékelést kapta, valamint az ellenőrzést végző szerv szerint az adai Čika Jova Zmaj óvoda Szerbia egyik legjobb iskoláskor előtti intézményének számít. Egy másik széles körű, az állami szerveket és a lakosságot felölelő felmérés szerint pedig kiérdemeltük a bizalmi intézmény címet, ami nagy elismerést jelent számunkra, ugyanis azt jelenti, hogy jó úton haladunk, és lelkiismeretesen, teljes erőbevetéssel végezzük a munkánkat – nyilatkozta az adai Čika Jova Zmaj iskoláskor előtti intézmény vezetője.