2024. április 23., kedd
US OPEN

Oszaka történelmet írt

Naomi Oszaka Japán első női Grand Slam-döntőse (Fotó: Beta/AP)

Naomi Oszaka Japán első női Grand Slam-döntőse (Fotó: Beta/AP)

Mintha a 20 éves japán Naomi Oszaka lenne a US Open egyetlen résztvevője, akinek az embertelen időjárási körülmények, a nagy meleggel párosuló magas, 70 százalékot is meghaladó páratartalom nem számít hátráltató körülménynek. A japán tehetség kiváló teljesítménnyel verte eddigi ellenfeleit, és előző éjjel az elődöntőben sem bajlódott nagyon a tavaly döntős amerikai Madison Keyszel. Oszaka ezzel történelmet írt, hisz ő lett hazája első teniszezőnője a Grand Slam-tornák döntőjében, eddigi legjobbja pedig a nyolcaddöntő volt az Australian Openen.

Oszaka az éjjeli győzelemmel visszavágott Keysnek a két évvel ezelőtti vereségért, amikor a döntő játszmában 5:1-es vezetésről maradt alul. A japán a mai serlegmeccsen eszményképével, a 37 éves Serena Williamsszel találkozik. Csak egyszer játszottak, az idei Key Biscayne 1. fordulójában a japán nagy meglepetésre 6:3, 6:2-re nyert.

Serena és a lett Anasztaszija Szevasztova elődöntője nagy csatának, esetleg meglepetésnek indult, hisz a lett 2:0-ra vezetett. Nagyobbára ennyi volt tőle minden, a további 13 játékból 12-t veszített el, így Serena ma a 24. serlegéért lép pályára a nagy tornákon. Ha Serena nyer, feltör a ranglista 11. helyére, ha veszít, 16. lesz. Oszakának a győzelem a 7. pozíciót jelentené, a vereség pedig a 12.-et, ami szintén eddigi legjobbja lenne.

Jól szerepel két szerbiai az e heti challengereken. Peđa Krstin a spanyol Sevillában, Miomir Kecmanović pedig a kínai Csangcsiagangban jogosult az elődöntőre.