2024. április 26., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Kezdődhetett volna jobban is

Hiába próbálkoztak a németek, Areola mindent hárított (Fotó: Beta/AP)

Hiába próbálkoztak a németek, Areola mindent hárított (Fotó: Beta/AP)

A Nemzetek Ligája történetének első mérkőzésén Grúzia diadalmaskodott Kazahsztán felett, hiszen a Keresztesek öt perc alatt elintézték a kazah sólymokat. A történelemkönyvekbe és a statisztikák szerelmeseinek valószínűleg ez a meccs is fontos volt, ám az igazi rajongók aligha ezt a találkozót várták a legjobban. Csütörtökön este a 2018-as világbajnok Franciaország és a négy évvel ezelőtti világbajnok Németország csapott össze Münchenben. Bár hatalmas várakozás és rengeteg találgatás előzte meg a nem mindennapi megmérettetést, a játék képe alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy kezdődhetett volna jobban is az egész sorozat. A Nationalelf hét, a gall Kakasok pedig mindössze három alkalommal találták el az ellenfél kapuját. A finom megmozdulásokért főleg Kylian Mbappé és a csereként beálló Dembélé, német oldalon Timo Werner felelt, de túl sok izgalmat a fiatal titánok közreműködése ellenére sem láthattunk. Az igazi hős és felfedezett mégsem a mezőnyből érkezett, hanem a kapuban állt. Franciaország hálóját ugyanis a PSG 25 éves, saját nevelésű portása, Alphonse Areola őrizte, aki remek teljesítményével máris felhívta magára a figyelmet, s klubcsapatában talán már Gianluigi Buffont is veszélyezteti. A rangadó nagyrészt neki köszönhetően ért véget 0:0-val, így az A osztály 1. csoportjában a hollandok elleni viadal is döntő ütközetnek számíthat.

A Csehország–Ukrajna találkozó 2:1-es vendégsikerrel zárult, a kezdés azonban 15 percet csúszott világítási problémák miatt. A legizgalmasabb párharc végül Wales és Írország között alakult ki, köszönhetően az új walesi szövetségi kapitánynak, a Manchester United egykori kiváló labdarúgójának, Ryan Giggsnek. A tekintélyt parancsoló tréner hihetetlen gyorsasággal operáló, offenzív futballt tanított fiainak, ennek eredménye pedig a lenhengerlő 4:1-es siker Martin O’Neill gárdája felett. Gareth Bale-ék a szigetországiakra jellemzően hosszú labdákkal ügyködtek, így gyorsan eljutottak az írek tizenhatosáig. A meccsen nagy gólok is születtek: a Real Madrid légiósa mellett Connor Roberts is távoli lövést küldött Darren Randolph kapujába.

Ha a walesi Sárkányok hasonlóképpen folytatják a menetelést, az NL meglepetései lehetnek, ám Dánia ellen már valószínűleg nehezebb dolguk lesz, annál is inkább, mert a topligás focisták megegyeztek hazájuk futballszövetségével, így teljes erőbedobással folytatják a játékot.