2024. április 25., csütörtök

A jövő héten szavaznak a Sargentini-jelentésről

Gál Kinga Brüsszelből: A képviselők levelesládáját elárasztják a minket támadó, vádaskodó, hazugságokkal és csúsztatásokkal teli levelek

Orbán Viktor eddig is sikeresen védte Magyarországot, és ezúttal is világossá fogja tenni, hogy minket az illegális migrációval szembeni és Európa értékei melletti határozott kiállásunkért büntetnek – nyilatkozta Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök is részt vesz az Európai Parlament strasbourgi ülésén, amelyen a Sargentini-jelentésről vitáznak.

Az Európai Parlament jövő kedden, szeptember 11-én délután vitatja meg a magyarországi jogállamiság helyzetével foglalkozó Sargentini-jelentést. A vitában Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vesz. A kormányfő jelenléte döntő lehet a szavazás kimenetelét illetően. Judith Sargentini különjelentését, melyben a holland zöld párti képviselő a magyar jogállamiságról alkot véleményt, idén júniusban fogadta el az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE). Az EU történetében először fordul elő, hogy az alapszerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást kezdeményeznek egy tagállammal szemben. Amennyiben az Európai Parlament megszavazza Sargentini jelentését, az Európai Tanács párbeszédet kezdeményez majd Magyarországgal a jogállamiság veszélyeztetésének elkerülése érdekében. A szavazás kimenetele azonban még korántsem bizonyos.

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a befolyásos angol nyelvű brüsszeli Politico hetilapban megjelent cikkében úgy vélekedik, hogy a zöld párti politikus jelentését politikai zsarolás eszközeként használva arra próbálja rávenni Magyarországot, hogy változtassa meg bevándorláspolitikáját. Az államtitkár asszony továbbá azt állítja, hogy Sargentini jelentése megalapozatlan vádakra és hamis állításokra épül. Ennek kiváló példája, hogy az antiszemitizmus és a rasszizmus igen súlyos vádjait meglebegteti ugyan, de konkrét bizonyítékokat nem tud felmutatni. Varga Judit szerint Sargentini jelentése nem más, mint egy politikai boszorkányüldözés, amely csupán az Európai Parlament problémakezelésének hiányosságait hangsúlyozza.

A jelentés és a szavazás lehetséges kimenetele kapcsán Gál Kingát, a Fidesz–KDNP EP-képviselőjét kérdeztük.

Ön szerint mi lesz a jövő heti szavazás kimenetele a Sargentini-jelentés kapcsán? Felülkerekedhetnek-e a Magyarországgal szemben álló erők, vagy van remény a pozitív kimenetelre is?

– A jövő heti plenáris szavazás végkimenetele megjósolhatatlan. Könnyen megtörténhet, hogy a végkimenetel mindössze néhány szavazaton múlik majd. Jelen pillanatban még a szabályok értelmezése is vitatott. Ugyanakkor a szavazást megelőző vita során egyértelműen új támadás várható Magyarország ellen. Már most hangos a sajtó a Soros György által finanszírozott szervezetek hisztériakeltésétől, a képviselők levelesládáját elárasztják a minket támadó, vádaskodó, hazugságokkal és csúsztatásokkal teli levelek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a néppárti képviselőket ellássuk megfelelő érvanyagokkal, amelyekből fel tudnak készülni a jövő heti vitára. Ezen hetek óta dolgozik a Fidesz–KDNP néppárti delegáció a Miniszterelnökség megfelelő apparátusaival karöltve.

Befolyásolja-e majd a szavazás alakulását, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr jelen lesz az ülésen, és részt vesz a vitában?

– Orbán Viktor jelenléte nagyon fontos a jövő heti vitán. Az ilyesfajta parlamenti csatározás egy elég kellemetlen műfaj. Bátorság, határozottság szükséges ahhoz, hogy valaki kiálljon e támadások kereszttüzébe, és személyesen védje meg az igazát. Orbán Viktor eddig is sikeresen védte Magyarországot, és ezúttal is világossá fogja tenni, hogy minket az illegális migrációval szembeni és Európa értékei melletti határozott kiállásunkért büntetnek. A mostani vita ugyanakkor már a jövő évi európai parlamenti választások fényében értelmezendő. Egyértelmű célja megosztani, gyengíteni az Európai Néppártot.

Van-e egységes álláspontja az Európai Néppárt EP-frakciójának a jelentés kapcsán? Mely frakciók és képviselők támogatására lehet számítani?

– Az Európai Néppárt megosztott, van egy hangos kisebbség – olyan képviselők, akik szót emelnek ellenünk, hallatják a hangjukat hasonló vitákban, de akik mögött gyakorlatilag nincs valós támogatottság. Tagállamaikban sem rendelkeznek komoly politikai erővel, az Európai Parlamentben pedig néhány fős delegációt képviselnek. A fő törésvonal pedig egyértelműen az illegális migrációt ellenzők és az azt támogatók között van. Ezért támadnak minket is legelsősorban. Igazán remélem, hogy a fecsegő felszín alatt hallgat a mély, és azok a néppárti képviselők is, akik nyíltan nem állnak ki védelmünkben, nekünk kedvezően fogják jövő héten megnyomni a szavazó gombot. És így több hónapnyi ellenséges támadás, gyalázás és meddő vita után győzni fog a józan ész.

A szavazásra szerdán, szeptember 12-én kerül sor.