2024. április 23., kedd

Az államfő telefonon szólt a koszovói Banje falu lakosaihoz

Mivel a koszovói albánok lezárták az utat, amelyen Aleksandar Vučić államfő eljuthatott volna Banje településre, kétnapos koszovói látogatásának egyik helyszínére, az államfő itteni látogatása meghiúsult. Az elnök telefonon szólt a falu lakosaihoz.

Mint mondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy nem tudott eljutni a településre, mert a pristinai hatóságok ezt megakadályozták. Úgy fogalmazott, egyesek szeretik készenlétbe helyezni a fegyvereiket, ő viszont nem, és nem is félemlítik meg ezek a dolgok. Hozzátette, hogy végül azért nem ment el mindenáron a településre, hogy ne sodorja veszélybe az ottani szerb lakosságot.

Korábban a koszovói hatóságok bejelentették, hogy biztonsági okok miatt mégsem engedélyezik az államfő itteni látogatását, és a Szerbiai RTV híre szerint a KFOR illetékesei is közölték, hogy nem tudják garantálni a látogatás biztonságát. Az államfő ennek ellenére megpróbált eljutni a településre, de konvoját a hatóságok megállították.

Később az elnök Kosovska Mitrovicába érkezett, ahol virágot helyezett el azon a helyen, ahol januárban megölték Oliver Ivanović szerb politikust, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés elnökét. Az államfő társaságában volt Milena Ivanović, a meggyilkolt politikus felesége is.

Vučić délben beszédet mond Kosovska Mitrovicában.