2024. április 26., péntek

Fát kivágni bűn

A zombori favágó azt mondja, csak azokat a fákat hajlandó kivenni, amelyek veszélyeztetik az emberi életet vagy a vagyont

Hatalmas, 15 éves platán áll az udvarban. Egyik felől a garázs cserepeit verdesik ágai, másik felől a ház tetejét cibálják, amikor nagy szelek vannak. A harmadik oldalról a villanyvezetéket ostromolják iszonyatosan gyorsan növő ágai. Megszületett a döntés: mielőtt még nagyobb kárt okozna a fa, ki kell venni, hogy megmentsük a házat.

Reggel nyolc óra. Megérkezik a zombori favágócsapat. Elsőként egy napbarnított arcú, szikár férfi lép a házba. Kezet fog velem, üdvözöl, én meg felsikoltok, olyan erős a kézszorítása. Nevetünk. Azt kérdezi, mire számítottam: a munkához, amit ő végez, kell az erő. Csak hallgatok, mert a lelkem mélyén sajnálom a terebélyesre nőtt fát.

Háromórás munkába került a hatalmas fa kivágása (Kabók Erika felvétele)

Háromórás munkába került a hatalmas fa kivágása (Kabók Erika felvétele)

Zdravko előbb körbenézi. Én még mindig reménykedem, hogy van egy egérút a fa számára, okoskodni kezdek, hogy esetleg ha az ágait levágná, talán meg lehetne menteni. A szakértő hallgat, majd azt mondja, jól tettem , hogy az eltávolítása mellett döntöttem, mert nagyon közel vannak az épületek, ezt a fát nem lehet úgy megnyesni, hogy ne legyen veszélyben a ház.

BIZTOSÍTÓKÖTÉL NÉLKÜL

A favágó segítői behordják a szerszámokat, én még magamhoz sem térek, amikor már hallom a motorfűrész zúgását. Csak egy pillantást akarok még vetni a végóráit élő fára. Első pillantásra fel sem fogom mi történik: a favágó valahol a fa csúcsán, kezében a motorfűrésszel, egymás után vágja le a hatalmas ágakat.

Lentről úgy látom, semmilyen biztosítókötél nincs. Aggódni kezdek, de a 65 éves Zdravko Veselinović megnyugtat, nem lesz semmi baj. Amikor egy kis pihenőt tart, még hozzáteszi, ha neki ki kell biztosítani magát, akkor már nem fog fára mászni. Úgy érzi, most még kellően tud koncentrálni, energiája is van, amennyi kell ehhez a munkához, és mivel gyerekkora óta fára mászik, neki nem kell biztosítókötél.

A napbarnított arcú férfi arról mesél, hogy a szélsőséges időjárás miatt rendkívül megszaporodott a munkájuk. Egyfelől vihar után őket hívják nemcsak Zomborban vagy Szabadkán, hogy segítsenek a megdőlt fát eltávolítani az épületről vagy a kidőlt fát összevágni, hanem még Újvidékről is őket keresik.

Zdravko Veselinović (Kabók Erika felvétele)

Zdravko Veselinović (Kabók Erika felvétele)

Szabadkán a legutóbbi vihart követően Kisradanovácon annyi volt a munkájuk, hogy még ebédelni sem volt idejük. Mint mondta, éppen enni készültek, amikor egy idős néni érkezett a házhoz, amelynél dolgoztak, hogy menjenek, siessenek, mentsék meg a házát, mert egy hatalmas fenyő a vihar után megdőlt, és már majdnem rázuhant a tetőre. Megsajnálták, és ebéd helyett a nénihez mentek.

Zdravko szerint a különleges szelek miatt dőlnek ki a fák. A leggyakrabban a fenyőket dönti ki a szél: belekap a koronájukba, s mivel nagyon sekélyen vannak a gyökereik, ezért a szél könnyen kifordítja őket.

Az emberek megijedtek. A szélsőséges időjárás miatt egyre többen döntenek úgy, hogy a veszélyes fákat kivágják. A zombori favágó azonban azt mondja, nem minden esetben ért egyet a gazdával: ha meg lehet menteni egy fát, akkor azt megmentik. Mégiscsak esetenként 20–30 évről ítélkezik, amikor kezébe veszi a motorfűrészt. Az is megtörtént, hogy nem volt hajlandó egy zombori bogyófát kivágni.

A háromfős zombori csapat a hatalmas platánnal három óra hosszat dolgozott. Mint mondták, van, hogy három-négy fát is kivágnak naponta. Gyorsan dolgoznak, de nagyon fárasztó munka ez.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a közvállalatok vagy felügyelőségek vajon milyen esetekben segítenek a veszélyes fák kivágásában. A magánfavágók munkáját ugyanis meg kell fizetni.

Biztosítókötél nélkül a fa legtetején (Kabók Erika felvétele)

Biztosítókötél nélkül a fa legtetején (Kabók Erika felvétele)

A KÖZTERÜLET FÁI

Szabadkán a közterületen lévő fák gondozását a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végzi. A közvállalat éves programjában szerepel a városban lévő több száz fa rendszeres metszése, ugyanakkor rendkívüli helyzetekben is interveniál, szükség szerint eltávolítja a korhadt, rossz egészségügyi állapotban lévő növényeket, illetve a beteg részeket. Ugyanígy a viharokat követően eltakarítja és elszállítja a letört ágakat, gallyakat, és azokat a növényeket, amelyek a vihar következtében akadályozzák a forgalmat vagy veszélyeztetik a forgalomban részt vevőket, illetve a közelében lévő épületeket.

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat illetékesei lapunk kérésére elmondták, hogy ők kizárólag a kommunális felügyelőség utasításai alapján tudják elvégezni egy-egy fa metszését illetve eltávolítását. Viharokat követően polgári bejelentésre is eltávolítják a kidőlt vagy a forgalmat veszélyeztető fákat. A fák metszését illetve eltávolítását a közvállalat munkatársai végzik. Amennyiben az előrejelzések alapján vihar várható, és Szabadka Város rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarától azt az utasítást kapják, a közvállalat egy csapatot tart ügyeletben, akik azonnal reagálni tudnak a bejelentésekre, illetve a károkra a munkaidőn kívül és hétvégén is. A közvállalatban azt is megtudtuk, hogy csapataik kizárólag a közterületeken végzik munkájukat.

A témával kapcsolatban felkerestük Szabadka Város Felügyelőségi Titkárságát, ahol kérdéseinkre Silvija Aranđelovićkommunálisfelügyelő válaszolt.

Mint megtudtuk, amennyiben a fa közterületen helyezkedik el, és veszélyezteti az épületeket, az elektromos vezetékeket, a közlekedésbiztonságot vagy a járdákon való közlekedést, azt a Kommunális Felügyelőségnél kell bejelenteni, e-mailben, vagy személyesen a városi közigazgatási hivatal ügyfélszolgálatánál, esetleg telefonon. Amint a kommunális felügyelő megkapja a bejelentést, ellátogat a helyszínre, felméri a helyzetet, és az ott látottak alapján dönt. Ugyanígy járnak el akkor is, amennyiben a fa rossz egészségügyi állapotban van.

Ha a kommunális felügyelő a terepen megállapítja, hogy a kérdéses fát meg kell metszeni, bizonyos ágait vagy az egész növényt el kell távolítani, akkor egy végzést ad ki az ebben illetékes közvállalatnak, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalatnak vagy a Palics–Ludas Közvállalatnak. Utóbbi a Palicsi-, a Ludasi- és a Vér-tó körüli védett területen végzi tevékenységét. A metszést és a fák eltávolítását ezen vállalatok végzik el. A munkálatok költségeit a városi költségvetésvetésből fedezik.

A kommunális felügyelőségnek csak a közterületen lévő fák esetében van lehetősége előírni a metszést vagy eltávolítást. Amennyiben a fa magánterületen helyezkedik el, az nem tartozik a felügyelőség hatáskörébe. Amennyiben a szomszédok között összetűzésre kerül sor egy-egy fa miatt, az az ombudsman és az illetékes bíróság hatáskörébe tartozik.

Nyitókép: Háromórás munkába került a hatalmas fa kivágása (Kabók Erika felvétele)