2024. április 25., csütörtök

A hétvégén: Expo 2018

Agrárkonferencia, termékbemutatók, gyermekprogramok

Ma 8 órakor nyitja meg kapuit a kiállítók előtt, majd 9-től várja látogatóit az Expo.

Közel kétszáz kiállító jelezte részvételét a mezőgazdasági és gazdasági kiállításon (Herceg Elizabetta felvétele)

Közel kétszáz kiállító jelezte részvételét a mezőgazdasági és gazdasági kiállításon (Herceg Elizabetta felvétele)

A mezőgazdasági és gazdasági kiállítás, illetve vásár keretében a topolyai Piac Közvállalat Kft. nagycsarnokában konferenciát tartanak Modern agrár-, és feldolgozó ipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel. A Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége rendezvényét 13 órakor dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja nyitja meg, aki után Juhász Attila, a szerbiai mezőgazdasági minisztérium államtitkára, majd Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője mond köszöntőt. A továbbiakban Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője szól hallgatóságához, őt Kakuk László, a Plantaco Kft. ügyvezetője követi, aki a korszerű növénytáplálást szemlélteti. Dől András, a Győrtej Kft. ügyvezetője a tejfeldolgozási technológiákkal kapcsolatos tapasztalatait osztja meg, majd Halász Csaba, a Korax Gépgyártó Kft. műszaki igazgatója a húsfeldolgozási módszerekről tart előadást. A rendezvényt Kertész András, a Patetno Kft. ügyvezetője a szemes-termény tárolásáról szóló beszámolója zárja.

Az Expo ünnepélyes megnyitója ma 17 órakor kezdődik, az üdvözlő beszédek után a műsorban közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ.

Szombaton 10 órától kezdődik a Kárpát-medencei Magyar Mezőgazdászok Fóruma, illetve a Vajdasági mezőgazdasággal foglalkozó egyesületek regionális találkozója a Művelődési Házban. Ezzel egy időben a piactéren a pálinkaversenyre beérkezett minták értékelése is megtörténik. Vasárnap 10 órakor kézműves sörökből nyílik vásár Craft beer fest címmel. Ez után 11 órától szórakoztató zene szól a színpadról. A pálinkaverseny eredményhirdetése 13 órakor kezdődik a nagyszínpadon, 14-től sorsolják ki a tombolát és kézbesítik a díjakat, majd az idei rendezvény 17 órakor bezárja a kapuit.

Az Expo a gyerekek figyelmét is kéri: pénteken 15 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 és 18, illetve 16 óráig Kő, papír, olló címmel kezdődik kézműves foglalkozás a Művelődési Ház szervezésében. Szombaton a Capriolo kiállítóterén várják a kicsinyeket a kétkerekes programokra. Vasárnap a Hagyományőrző Íjászok közreműködésével zajlanak foglalkozások. Az idei Expo, illetve valamennyi gyermekprogram ezúttal is díjtalanul látogatható.