2024. április 23., kedd

Várólista két topolyai oviban

Topolya községben 223 gyermek jár iskola-előkészítő csoportba – Mind többen választják az egész napos ellátást

Az idei tanévben Topolya községben a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény 13 óvodájában, 39 csoportban, 756 gyermeket írattak be. Az ellátás iránti igény növekvő tendenciát mutat, ami annak tudható be, hogy a munkavállaló szülők egyre korábban íratják be gyermeküket óvodába, illetve mind többen az úgynevezett egész napos ellátást szeretnék igényelni – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímeától, a Bambi igazgatónőjétől.

– Mi egyéves kortól fogadjuk a gyerekeket, és az iskoláskor előtti időszakig foglalkozunk velük. Az idén jelentősen több 2–3 éves korú gyermeket írattak be hozzánk, mint a korábbi években. A mind gyakoribb egész napos ellátás iránti igény annak is betudható még, hogy a nagyszülők többsége munkaviszonyban van, és nem tudják elvállalni az unokák felügyeletét. Illetve tény, hogy nagyon nehezen lehet olyan egyént találni, aki megfelelően el tudja látni egy kisgyermek felügyeletét – nyilatkozta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy a megemelkedett érdeklődést elsősorban a Duna utcai fő épületünkben, és a peremvárosi Zentai úti Hófehérke óvodában tapasztaltak.

– A Duna utcai oviba összesen 267 apróság, illetve a Zentai úti Hófehérke oviba 109 gyermek jár. Itt mindkét nyelven összesen 56, és 20 iskola-előkészítősünk van. Ezekben a csoportokban várólistára voltunk kénytelenek több gyermeket is tenni – hallottuk az óvoda vezetőjétől, aki szót ejtett a község többi ovis csoportjáról is.

– A Gorica oviban 56 gyermekkel foglalkozunk, közülük 26-an lesznek iskolások jövőre. A Kolibri oviba 50 gyermek jár, közülük 20-an iskola-előkészítősök. Az idén valamivel nagyobb számú volt a jelentkezés a bácskossuthfalvi napközibe, illetve az egész napos ellátást biztosító óvodai csoportokba is. A faluban 112 kisgyermekkel foglalkoznak munkatársaim, 4 óvodás és egy bölcsődei csoportban, ebből 27 gyermek jár iskolai előkészítő csoportba. A pacséri oviban két tannyelven 36 gyermekkel foglalkoznak összesen, amelyből 18-an járnak az iskolai előkészítő foglalkozásokra. Krivaján összesen 10 gyermek jár óvodába, ebből 4-en iskola-előkészítő csoportba. Tomislavcin 11 beiratkozott gyermek közül 3-an iskola-előkészítősök. Bajsán 38 ovisunk van, ebből 19 az iskola-előkészítősök száma. Zentagunarason 29 ovis közül az iskolaelőkészítőbe15-en járnak, Gunarason pedig a 31-ből 11-en lesznek jövőre iskolakötelesek. Njegoševo 13 óvodásából 2 gyermek jár iskola-előkészítő foglalkozásokra, Pannónián pedig a 10 gyermekünkből szintén 2-en – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elmondta, hogy Topolyán két óvodában szervezték meg a bölcsődei, illetve napközis foglalkozást, illetve a községben még Bácskossuthfalván van erre lehetőség. Valamennyi helyen teljes kapacitással dolgoznak.

– A napközis foglalkozásokra 5 óra 30-tól 15.30-ig várjuk a kicsinyeket. A házirend szerint az úgynevezett egész napos ellátásban részesülő gyermeknek legalább 7.30-ig meg kell érkeznie, mert ez után bezárjuk az ajtóinkat a kicsinyek biztonsága érdekében, egészen 13.30-ig. A reggeli 7.30-tól kb. 8.30-ig tart, ekkor következik a szabad aktivitás, majd korosztálytól függően az irányított aktivitások. Délben ebédelünk, és lefekszenek aludni a gyerekek, körülbelül 13.30-ig. Ez után következik egy uzsonna és lassan készülődhetnek haza – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímeától, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy az intézmény egész napos ellátására vonatkozó mind nagyobb igény mennyire terheli meg a Bambi emberi erőforrásait.

– A létszámstop nem könnyíti meg a dolgunkat, de igyekszünk a lehetőségeinkkel összhangban alkalmazkodni a helyzethez. A Zentai úti óvodánk népszerűsége – az épület kínálta különleges légkör mellett, az ott dolgozók népszerűségének is köszönhető. Ugyanakkor annak is betudható, hogy a topolyai Ipari park mellett fekszik – tette hozzá az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy év közben is fogadják a gyerekek iratkozását, azonban a létszámában betelt csoportjaikon kívül kell a gyermek korosztályának megfelelően választania elhelyezést a szülőnek.