2024. április 20., szombat

Beruházások városszerte

A szabadkai városi vezetés képviselői pénteken több építkezést is megtekintettek

Egy-egy település gazdasági fejlődésében nagy szerepet játszik az adott város vagy falu infrastruktúrája, az ott élők számára elengedhetetlen az, hogy megfelelő minőségű ivóvízhez tudjanak jutni, ugyanakkor higiéniai szempontból a szennyvízelvezető rendszerek kiépítése és felújítása is rendkívüli fontosságú. Ezen okokból is nagy jelentőséggel bírnak azok a beruházások, amelyeket az elmúlt időszakban indítottak el Szabadkán, és amelyek helyszínét pénteken a helyi önkormányzat küldöttsége is meglátogatta. A három helyszínen végzett munkálatokat Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Zagorka Panić, a polgármester tanácsosa, Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, valamint Osztrogonác Simon mezőgazdasági tanácsos tekintette meg.

A kisbajmoki helyi közösségben csatornahálózat kiépítése folyik (Fotó: Gergely Árpád)

A kisbajmoki helyi közösségben csatornahálózat kiépítése folyik (Fotó: Gergely Árpád)

A küldöttség először a kisbajmoki helyi közösségben lévő Lóversenypálya utcába látogatott, ahol egy csaknem 310 méteres szakaszon folynak a csatornahálózat kiépítési munkálatai. A beruházás értéke több mint ötmillió dinár, és a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság anyagi támogatásával valósul meg, amihez Szabadka Város a saját költségvetéséből biztosította a szükséges önrészt. A munkálatok kivitelezője a helybeli Javornik Kft. és a horgosi Tiszamenti Vízművek Kft. A beruházás a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat hatáskörébe tartozik, amelynek képviseletében Sánta Csaba, a beruházási és fejlesztési részleg vezetője nyilatkozott a médiának.

Makkhetesen másfél kilométernyi új vízvezeték-hálózat készül (Fotó: Gergely Árpád)

Makkhetesen másfél kilométernyi új vízvezeték-hálózat készül (Fotó: Gergely Árpád)

– A jelenleg épülő csatorna elsődleges célja, hogy a Lóversenypálya utcában lévő kis ipari parkot kommunálisan felszereljük, és olyan körülményeket teremtsünk, mint amilyennel a közelben lévő kisbajmoki ipari parkban találkozhatunk. Reméljük, hogy ezzel a beruházással hozzájárulhatunk az ipari park fejlődéséhez. A munkálatok hivatalosan augusztus 17-én kezdődtek, és a kivitelezőnek 60 nap áll a rendelkezésre – fogalmazott Sánta. A Javornik igazgatója, Milenko Tanasić elmondása szerint a munkálatok jó ütemben haladnak, és minden adott ahhoz, hogy időben befejeződjenek.

A Sutjeska utca új aszfaltburkolatot kapott (Fotó: Gergely Árpád)

A Sutjeska utca új aszfaltburkolatot kapott (Fotó: Gergely Árpád)

A Makkhetes helyi közösség területén jelenleg az Isidora Sekulić és a Jelena Ćetković utcában folynak munkálatok, amelyek egy nagyobb területre kiterjedő új vízvezeték-hálózat kiépítése második szakaszának egy részét jelentik. Itt több, mint másfél kilométernyi vízvezeték-hálózat alakul ki, több tűzcsappal, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság pénzügyi segítségével. A beruházás összértéke több, mint 15 millió dinár, amelyből Szabadka Város 6,7 millióval veszi ki a részét. A kivitelező ezúttal is a Javornik és a Tiszamenti Vízművek, és Milenko Tanasić megerősítette, hogy a hatvan napos határidőt tartani tudják.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A küldöttek harmadik állomása a Zorka helyi közösségben lévő Sutjeska utca volt, ahol egy már elkészült beruházás végeredményét tekintették meg. Az utca a Gazdasági Minisztérium támogatásával új aszfaltburkolatot kapott. A munkálatok összértéke csaknem 35 millió dinár, kivitelezője pedig a Vojput Kft. volt, míg az alvállalkozó a zombori Geo-Sever. Ezen beruházás a palicsi Horgosi úton lévő kerékpárút kiépítésével közösen valósul meg. Utóbbi helyszínen jelenleg is folynak a munkálatok.

Horvát Tímea az újságíróknak elmondta, hogy az infrastruktúra fejlesztése prioritást élvez a városi vezetésnél.

– Jelen beruházásokért köszönet illeti a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi, illetve köztársasági tisztségviselőit, a közbenjárásuk nagyon sokat jelentett ezen projektumok megvalósításában. Azt is el kell mondani, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt is ugyanazon dolgokra helyezi a hangsúlyt, és a koalíció a jövőben is azon dolgozik, hogy a fejlesztésekkel a polgárok életminőségén javítson – fogalmazott Horvát Tímea.